Излизане или оставане на Гърция в еврозоната: Сценарии


Излизане или оставане на Гърция в еврозоната: Сценарии
Снимка:

5773

От най-черен до по-малко неблагоприятен: възможните сценарии за Гърция и за зоната на еврото след съдбоносните избори днес ще определят бъдещето на страната.

- Излизане от еврото

Катастрофичният сценарий би могъл да стане реалност, ако радикалната левица, партията СИРИЗА, спечели мнозинство на изборите днес. Нейният водач Алексис Ципрас, който е свиреп противник на драконовските икономии, наложени от кредиторите, иска преразглеждането на плана, постигнат в замяна на финансовата помощ.

Ако поеме управлението на Гърция, той си дава десет дни за да изведе до успешен край тези преговори. Европейците обаче не разбират нещата по този начин. Те смятат, че ако Гърция не спазва ангажиментите си, няма да получи и стотинка и ще трябва да излезе от еврозоната.

Според добре осведомени ръководни представители лидерите на Валутния съюз са проучили варианта гръцкото правителство да емитира дългови разписки, ако е неспособно да плаща заплатите, изчаквайки възможно връщане към драхмата. Това обаче не означава, че вървим към този сценарий, подчерта един от тези източници.

- Неприлагане на плана за икономии, но оставане в еврозоната

В Гърция би могло да се сформира правителство противник на строгите икономии и едновременно да се реши страната да остане в еврозоната, както желаят повечето от жителите й.

Тук има риск много бързо да се стигне до безизходица: кредиторите на Атина (ЕС и МВФ) ще затворят кранчето за заеми, което бързо ще доведе до дефолт по плащанията на Гърция. Това ще създаде големи трудности на гръцките и европейските банки с риск от разпространение в други разклатени страни от еврозоната като Испания и в крайна сметка разпадане на самата еврозона

- Смекчаване на плана за икономии

Новите гръцки власти, ако се ангажират да спазват споразумението, може да получат "малко повече време от страна на ЕС и МВФ", заяви в петък белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс.

Този сценарий може да се заформи в случай на образуване на дясно правителство под водачеството на Нова демокрация или на правителство на националното единство начело с консенсусна личност.

Макар да са възможни известни корекции (по съдържанието на реформите, срока или лихвите), по същността на споразумението между Атина и нейните кредитори (почиващо върху структурните реформи) не може да се преговаря, твърди европейски източник. Трудно ще е за обществеността в Европа и особено страните разработили плановете за икономии да го приемат.

- Прилагане на реформите и оставане в еврозоната

При този идеален сценарий Атина ще въведе мерките за икономии, изисквани от нейните кредитори, и в течение на две години гръцкото правителство ще успее да стабилизира икономиката на страната.

Редактор: Георги Иванов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички