Изнасяме по-малко за ЕС


Изнасяме по-малко за ЕС
Снимка:

27220

Все по-малко стоки и услуги изнася България към ЕС. Мрачна картина очертава статистиците ни през август.

Свитите под ударите на дълговата криза пазари в ЕС намалиха търсенето на български стоки. Тенденцията към спад НСИ засече и през юли.

През първите осем месеца на годината износът ни към страните членки намалява с 2.1% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 15.7 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.1% от износа за държавите членки на ЕС.

През август 2012 г. износът за ЕС намалява с 11.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 млрд. лева.

Спадат е особено осезаем на фона на данните за предходния месец (за юли статистиците отчетоха ръст от 0,1%).

Износът - основен двигател на икономически ръст през 2011 г., падна значително през 2012 г. заради дълговата криза в основните ни търговски партньори. Тенденцията е ясно видима на таблицата:

Вносът ни  от ЕС за периода януари - август 2012 г. се увеличава с 12% на годишна база и е на стойност 19.3 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Испания.

През август вносът ни от страните членки нараства с 9.6% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.2 млрд. лв. по цени CIF.

Статистиците все още не са отчитали отрицателни стойности на показателя през последните две години:

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - август 2012 г. е отрицателно и е на стойност 3.58 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 2.8 млрд. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите осем месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст (37.1%) е отбелязан в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-голям спад (36.1%) - при износа от сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (50.6%) е отчетено в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти", а намаление се наблюдава единствено в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (0.2%).

Expert.bg

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички