Изненадваща рецесия удари Тайланд


Изненадваща рецесия удари Тайланд
Снимка:

611

Икономиката на Тайланд се сви неочаквано през второто тримесечие на годината, което е сигурен знак, че страната навлиза в рецесия, съобщава BBC. Спадът в тайландския БВП е 0,3%. Макар през първите три месеца също да имаше намаление, и то от 1,7 на сто, повечето специалисти не очакваха, че икономиката ще продължи свиването си и през периода април-юни.

Доскоро Тайланд регистрираше силен икономически растеж, надминавайки много от другите страни в Източна Азия. Само през 2012 г. икономиката на държавата отбеляза ръст от 6%.

Много анализатори обаче са скептични за бизнес бъдещето на Тайланд. Според Санджай Матхур от RBS основните проблеми са слабият износ, недостатъчното вътрешно търсене, спадът на доверието от страна на инвеститорите.

„Всъщност фундаменталният проблем е в липсата на достатъчно потребление в страната. В началото на годината очакванията бяха, че тайландската икономика ще изпревари значително икономиките на съседите на държавата. Затова сега разочарованието е голямо. Предвиждам, че ръстът тази година ще бъде 3,5%”, коментира още той. 

Сред проблемите, които също са допринесли за влошаването на бизнес ситуацията, са приключването на големите инвестиционни проекти на правителството на Тайланд, както и още усещащите се последици от унищожителните наводнения през 2011 г.

Към края на 2012 г. растежът на БВП на Тайланд надминаваше всички прогнози, като в периода октомври-декември той скочи с 18,9% на годишна база. Въпреки това задлъжнялостта на домакинствата и увеличаващите се цени на много продукти продължаваха и тогава да предизвикват притеснения, които населението изпитва и до днес.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички