Източна Европа първа излиза от кризата


Източна Европа първа излиза от кризата
Снимка:

464

Източна Европа първа ще преодолее напълно кризата, прогнозират анализаторите на "Голдман Сакс".

Увеличаването на растежа на износа на страните от региона, ще им помогне да наберат висока скорост, се посочва в анализа.

Втората половина на 2013 за световната икономика ще се превърне в период на възстановяване, който през 2014 плавно ще премине във фаза на активен растеж.

Растежът на региона CEEMEA, включващ Източна и Централна Европа, Близкия Изток и Африка, рязко се забави през тази година до 2,7% срещу 4,8% през миналата година. Но с това мъченията на развиващите се икономики могат да приключат, а през следващите две години тях ги очаква период на бурно възстановяване, смятат анализаторите на "Голдман Сакс".

Подобряването на външната конюнктура ще повиши търсенето на техните експортни стоки и ще осигури приток на инвестиции. Тези фактори ще позволят на Чехия и Унгария най-накрая да изплуват от рецесията, а на Русия да ускори своя икономически растеж до 4,7%.

Характерна черта за много страни от региона CEEMEA през тази година беше смекчаването на паричната политика през второто полугодие. Към тази мярка прибегнаха Централните банки на Чехия, Унгария, Полша и Турция - там показателите, характеризиращи състоянието на търсенето, бяха изключително ниски. Политиката разхлабиха и банките на Израел и Южна Африка, макар там ситуацията да беше по-добра, отколкото в Европа.

А Русия не вървеше в крак с модата - руската Централна банка направи точно обратното. Тя повиши лихвите, опитвайки се да обуздае инфлацията на фона на добрите показатели за икономически растеж.

В началото на следващата година два фактора ще окажат сериозно влияние върху състоянието на световната икономика - бюджетните проблеми на САЩ и слабата икономика на еврозоната.

Но през второто полугодие нещата ще тръгнат в добра посока благодарение на възстановяването на американската икономика и добрите показатели на развиващите се страни, ще има подобрение и в еврозоната. Ситуацията в света ще продължи да се подобрява и през 2014, прогнозират от "Голдман Сакс", цитирани от Интерфакс.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички