Извън ЕС Великобритания би загубила 14% от своя БВП


Извън ЕС Великобритания би загубила 14% от своя БВП
Снимка: Getty Images/Guliver

1705

Ако излезе от Европейския съюз, Великобритания може да загуби 14% от своя брутен вътрешен продукт. Това показва изследване на два водещи германски института – фондацията "Бертелсман" и изследователския институт "Ифо", цитирано от агенция Reuters.

По изчисления, направени на базата на данни от 2014 г., БВП на Великобритания би могъл да спадне с 313 млрд. евро до 2030 г. в най-лошият случай. В същото време, ако страната подпише търговски споразумения с Европа извън Съюза, то това би могло да й струва между 0,6 и 3 на сто от БВП на глава от населението.

Според проучването конкретните загуби за Лондон ще зависят изцяло от това дали страната ще успее да подпише такива договори за свободна търговия със страни от Европа, щом веднъж напусне ЕС. Според данните най-големите загуби за британската икономика биха били при финансовите услуги, автомобилната индустрия, машиностроенето и химическата индустрия.

"Изводът е, че всеки участник ще загуби икономически и политически от излизането на Великобритания от ЕС", се казва още в изследването на двата института. Това проучване показва един много по-драматичен сценарии от последното подобно изследване на аналитичния център "Опън Юръп", според който страната ще загуби до 2,2% от БВП до 2030 г. ако напусне Европа.

Управляващата Консервативна партия, която от дълго време съдържа в себе си евроскептично крило, обеща, че ще проведе референдум за оставането на Великобритания в ЕС до 2017 г., ако спечели парламентарните избори на 7 май, ход с който се опитва да се неутрализира влиянието на антиевропейската партия ЮКИП.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички