Янкова: Бизнесът спечели от свалянето на ветото


Янкова: Бизнесът спечели от свалянето на ветото
Снимка:

7008

Българският народ и бизнесът спечелиха от отхвърлянето на ветото и с актуализацията на бюджета, защото нанесохме корекции в политическата и финансова политика, която задържаше растежа. Това заяви Дора Янкова, народен представител от ПГ на КБ, цитирана от БНР.

Цифрите казват, че ние вече имаме отрицателен растеж и вместо да корегираме 2,5 млрд, корегираме 1 млрд., с ясната отговорност, че ще напрягаме администрацията и ще работим", добави тя. Според Янкова отхвърлянето на ветото върху Бюджет 2013г е победа, защото през тези 15 дни, в които се е анализирало действието на президента, много повече работодатели и граждански организации са се обединили около това, че трябва да има промяна на бюджетните отношения в тази икономическа ситуация в България. "Не сме водили битки, а изказахме благодарност за подкрепата. Когато си получил доверие и си поел ангажименти, това са нормални неща", каза тя.

Янкова припомни, че 2010 година, когато се актуализира бюджетът и когато Росен Плевнелиев е министър, 1 млрд 148 млн са похарчени чрез постановление на МС. "2011 от същия бюджет са похарчени 367 млн.лв, 2012г - 410млн, 2013 от януари до май 357млн., а сега сме предвидили 286 млн. бюджетен кредит, който да бъде за резерв за непредвидени и неотложни разходи. И това се казва, че е непрозрачност? По- скоро е една игра на политика, която аз не приемам. Това е политика досега, налагана от предишния кабинет, където президентът е участвал. Дори служебното правителство харчеше с постановление", добави народният представител. Според нея има нещо много хубаво във ветото - "това е възможност да прозвучат още по-силно аргументите на българското общество, експертите, синдикатите, че е право на правителството да направи корекция", поясни тя.

Дора Янкова заяви, че трябва да се предприемат мерки, да се направи рестарт на икономиката, да се "вземе глътка въздух". Причините са тежките проблеми, отрицателен растеж и вероятността от рецесия. "Аз ще говоря с моята парламентарна група да търсим обединението на нацията около стопанството и икономическото развитие на България. Иначе се въртим около постната пица на Дянков", допълни тя.

"Хората си влизат много добре в ролята на избиратели и много добре разбират що е бюджет и бюджетни отношения и какво той може да принесе за икономиката, земеделие и земеделски производители и социални нужди", каза депутатът от КБ.

Дора Янкова коментира и заявката на ГЕРБ, че ще стане конструктивна опозиция. "Това е добрата новина, защото ще започнем да работим действително по парламентарните правила. При подготвянето на бюджет 2014 г трябва заедно да дебатираме икономическия растеж, икономиката, стопанството", заяви тя. "Ние сме мандатоносител, който е под най-силния граждански натиск и съм силно за прозрачността. Добре чуваме гражданското общество какво казва и неслучайно имаме много граждански съвети в парламента и правителството", заключи Дора Янкова.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички