Японски бизнес амбиции към България


Японски бизнес амбиции към България
Снимка:

901

Интерес към инвестиции в автосектора, земеделието и електрониката ни заявиха японски компании на българо-японски инвестиционен форум днес в Токио.

Възможности за бизнес в България проучват производителят на авточасти и кабелно оборудване "Фуджикура" и производителят на химикали "Сумитомо Кемикъл". Японският представител на електронната индустрия "Мурата" пък заяви желанието си да сключи споразумение със "София техпарк", за да разработва своята продукция у нас.

Представители на трите компании обявиха намеренията си пред министър Делян Добрев, който е на официална визита в Япония, съобщиха от МИЕТ.

"Фуджикура" има пет предприятия в Европа. В момента фирмата търси 6 хил. кв. метра, за да разшири бизнеса си и България може да се окаже отлична дестинация за това.

Представители на производителя на химикали "Сумитомо Кемикъл" заявиха, че са заинтересовани от възможностите за бизнес в страната и със съдействието на БАИ ще проучат перспективите да инвестират в българското селско стопанство.

"Мурата" произвежда повече от 100 от компонентите за всеки телефон. Компанията, която има годишен оборот от 9 млрд. евро, вече си партнира с няколко научни института у нас.

Генералният директор на дирекция "Европа" в Министерството на външните работи Тойохиса Кодзуки подчерта, че условията за бизнес в България са отлични за японските фирми. По неговите думи след земетресението от март 2011 г. много японски компании изпитват затруднения, а България е отлична възможност за преместване на тяхното производство.

Найджъл Томсън, изпълнителен директор на отдел "Планиране" в Язаки каза, че наличието на квалифицирана работна ръка, развитите транспортни връзки и ключовото географско положение на България като отправна точка към трети страни са от изключително значение за развитието на бизнеса на компанията. Язаки произвежда кабелно оборудване за автомобилната индустрия в Ямбол и вече е инвестирала повече от 60 млн. лева у нас. За нашата компания България остава инвестиционна дестинация с едно от икономически най-изгодните производства, каза още Найджъл Томсън.

България предлага най-добрата среда за инвестиции в Европа, каза министър Добрев пред участниците във форума. Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа допълват макроикономическата стабилност и стратегическото географско положение на страната и я превръщат в подходяща инвестиционна дестинация.

Министър Добрев даде примери пред японските си домакини за част от световните гиганти, които вече са избрали нашата страна за своя бизнес – HP, Liebherr, Lufthansa Technik, SAP, Aurubis и други вече работят в България.

Към нашата страна проявяват интерес и най-големите компании в областта на аутсорсинга. В момента БАИ работи по повече от 9 проекта на европейски компании, които искат да преместят аутсорсинг бизнеса си в България, заключи Добрев.

Повече от сто японски компании присъстваха на форума, за да се запознаят с предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички