Кабинетът "Орешарски" ревизира бюджета заради риск от неизпълнение на приходите


Кабинетът "Орешарски" ревизира бюджета заради риск от неизпълнение на приходите
Снимка:

658

Заради риск от неизпълнение на приходите с около 1 млрд. лева, кабинетът „Орешарски” ще ревизира бюджета, обяви в понеделник финансовият министър Петър Чобанов. Той добави, че разходите също не са планирани според настоящата ситуация, съобщава bTV.

„От самото начало като финансов министър споделих сериозните ми опасения по отношение на планирането на бюджета - и в приходната, и в разходната част. В бюджетните приходите в последните години са залагани постъпления, които трудно могат да бъдат планирани”, коментира министърът. Като пример той даде увеличаването на приходите от дивиденти, както и залагане на еднократни приходи - например такива от ВЕИ.

Очакванията за неизпълнение на приходите са въз основа на промените в политиката, както и отлагането на някои приходи във времето, които ще се проявят през следващата година - например от въвеждането на единната данъчно-осигурителна сметка, каза Чобанов.

Все още не е ясно с колко ще бъде увеличен дефицитът, защото това предстои да се уточни с анализ. Чобанов обаче бе категоричен, че и с увеличение на дефицита страната ни ще се съобрази с фискалните критерии на ЕК и че дефицитът ще бъде в допустимите рамки. Предвижда се увеличение на новия държавен дълг, който страната ще емитира, като той ще бъде под допустимата граница от 14,6 млрд. лв. до края на 2013 година.

Напрежение около приходите

По-рано финансовото министерство разпространи съобщение, от което става ясно, че фискалният резерв към 31 май тази година е 5,8 млрд. лв.

„Добрият на пръв поглед фискален резултат към края на май - тоест наличието на излишък на консолидирана основа - не означава, че в бюджета няма проблеми. Прави впечатление, че миналата година по това време, когато е нормално да се натрупа излишък, той е бил около 340 млн. лв. за първите пет месеца, а тази година за първите пет месеца натрупаният излишък е около пет пъти по-малко или 70 млн. лв.”, коментира Чобанов.

„Процентното изпълнение на приходите са близки до миналогодишните, но по отношение на данъчните постъпления – тази година те са 39,3 процента от плана, а миналата година са били 40,3 процента от плана, каза Чобанов. При положение, че имаме и ревизия на икономическите очаквания за тази година - тоест забавяне на растежа, това ни дава основание да смятаме, че има напрежение по отношение на приходите”, каза министърът.

Изчерпани буфери

На фона на тези данни Чобанов обяви, че буферите в бюджета са изчерпани. „От началото на годината, особено при управлението на Борисов, имаме старание чрез постановления на МС средствата в централния бюджет, определени за непредвидени и неотложни разходи, да бъдат преразпределени основно по посока проекти в МРРБ”, каза Чобанов. Според него по този начин са преразпределени около 130 млн. лв. „Проверихме дали някои проекти не могат да бъдат отложени във времето, но за голяма част от тях договорите вече са сключени и това няма как да стане”, посочи министърът.

„От друга страна имаме очакване за неизпълнение на приходите, а също и възникнала необходимост за някои разходи, които не са били прецизно планирани”, обясни министър Чобанов причините за актуализиране на бюджета и даде за пример Агенция "Митници".

„Някои от разходите са свързани с възможността ни активно да влезем в следващия програмен период на ЕС и да можем оптимално да усвоим средствата от фондовете”, посочи финансовият министър.

Той каза, че се провеждат срещи с министерствата, но се оказва, че има разходи по проекти от оперативните програми, които не са предвидени в бюджета, а не могат да бъдат взети от парите за следващия програмен период - например по ОП "Транспорт". Не са планирани и някои социални разходи, добави Чобанов.

Лимит на държавния дълг

Друг проблем е лимитът на държавния дълг, коментира Петър Чобанов. Той посочи, че емитирането на 800 млн. лв. държавен дълг през февруари тази година за разплащане на евросубсидиите на земеделските производители вече е възстановен от ЕС и през август ще бъде върнат, но се ограничава възможността за гъвкавост на бюджета чрез емитиране на нов дълг.

Актуализацията на бюджета ще бъде обсъдена с всички заинтересовани страни и ще бъде направена така, че да се спазват европейските правила, подчерта Чобанов. Той каза, че от 1 юли са намалени разходите по министерства с пет процента, което отговаря на практиката за оставане на 10 процента от разходите на министерствата като буфер в бюджета. Въпреки това има възникнали нови искания за разходи от министерствата в размер на 900 млн. лв. към момента и дори и преразпределението на средствата и оптимизиране на други разходи няма да могат да ги компенсират, съобщи финансовият министър.

На добра воля

По въпроса с подобряването на събираемостта той обясни, че ще се разчита повече на доброволното плащане на данъци и на превантивните мерки. Идеята да се разчита на добрата воля на длъжнците идва след регулярното говорене на различни представители на новата власт, че кабинетът „Борисов” е разчитал на „рекета” при събиране на задължения.

Той изреди и три групи мерки, които ще подобрят събираемостта: намаляване на административната тежест за бизнеса; намаляване на обема на документацията, изисквана от НАП и Агенция "Митници" при проверки и ревизии; повишаване на събираемостта на бюджетните приходи.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички