Как ураганът Санди ще се отрази на щатската икономика


Как ураганът Санди ще се отрази на щатската икономика
Снимка:

627

Ураганът Санди се придвижва по атлантическото крайбрежие, а Вашингтон, Ню Йорк и Бостън се подготвят да посрещнат удара.

Американските борси отмениха в понеделник търговията заради приближаващото природно бедствие. Възможно е търговията да бъде възобновена в чак сряда. Първоначално борсите планираха да продължат работата си, но в неделя беше взето решение за пълното спиране на работата, включително и с акции.

Фондовата борса в Ню Йорк не е спирала работата си от 11 септември 2001 г. А заради ураган това е ставало за последно през септември 1985 година.

Ако можем да съдим по предходни бедствия от подобен тип и величина, икономическите последствия няма да отшумят лесно, и негативното влияние ще се разпростре със седмици, отбелязват анализатори на финансовото издание Forbes.

Но докато за някои сектори точното време, в което се случва събитието, е изключително лош късмет, други може дори да спечелят.

Лошо: изборите

Това трябваше да бъде седмица, посветена на последните битки между кандидатите за президент. Вместо това, Обама и Ромни преустановиха кампаниите си – така или иначе медиите са твърде заети да следят Санди, за да им предоставят обичайното новинарско покритие. Всичко, които двамата кажат през следващите няколко дена, вероятно ще е свързано с урагана, което означава, че така и няма да имат шанса да излязат с най-важните си изявления, подготвени за последния момент преди вота.

Медиите също ще пострадат, тъй като кандидат президентите може да оттеглят и част от плануваните реклами.

Добро: търговия на дребно

Мегамаркетите на Target и Wal-Mart видяха касите си пълни, след като жителите на застрашените региони пазаруват усилено, запасявайки се с провизии за бедствието. Магазини като Home Depot и Lowe’s също ще отчетат по-силни печалби, тъй като американците ще купуват свещи, одеяла, пуловери и топли палта. Макар че обичайните покупки за Хелоуийн може да са по-скромни, спадът на интереса ще бъде компенсиран от оживлението при търсенето на други стоки.

Лошо: автомобилни производители

Октомври е месецът, когато автопроизводителите представят знаковите си модели за 2013 г., особено колите от среден клас. Жителите на източното крайбрежие обаче едва ли мислят точно в този момент за подмяна на автомобила си – те си имат други грижи, като например подготовката за евентуална евакуация.

Японските им колеги знаят от горчив опит какво предстои – те все още се възстановяват от земетресението и цунамито от миналата година, както и наводненията в Тайланд. Детройт наблюдава с тревога придвижването на Санди, и макар че регионът не е сериозно застрашен, силни ветрове може да съборят дървета или да прекъснат електричеството, отразявайки се на производствения цикъл.

Средно: туризъм и превози

На пръв поглед, това изглежда ужасен момент за сектора: хиляди полета бяха отменени в понеделник и вторник, а до края на седмицата летищата вероятно ще са в хаос. Този период обаче традиционно се отличава със слаб пътникопоток, така че авиокомпаниите трябва да се благодарят, че не става дума за буря по Коледа, например. Що се отнася до хотелите, те с радост ще приветстват гостите, пристигнали, за да избягат от застрашените региони – това за тях е прословуто муден сезон.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички