Какво ще се промени в Русия след влизането в СТО


Какво ще се промени в Русия след влизането в СТО
Снимка:

575

Влизането на Русия в Световната търговска организация, което днес беше ратифицирано от Държавната дума, трябва да позволи на страната да разнообрази и модернизира своята икономика, но според противниците му страната ще плати висока социална цена.

Русия, последната велика сила, която досега беше извън организацията, преговаряше за членство рекордните 18 години, припомня АФП в материал по темата, цитиран от БГНЕС.

Всъщност, тъй като страната не беше единодушна за ползите от присъединяването към СТО, Владимир Путин, който е на власт от 2000 година, неведнъж предупреждаваше за цената, която ще бъде платена.

Но световната икономическа криза постави Русия на колене през 2008 и 2009 г. и в края на краищата убеди нейните ръководители в основателността на присъединяването.

"Ние изчерпахме възможностите за растеж, базиран върху значително увеличаване на производството и износа на въглеводородни горива", които в момента са основният стълб на руската икономика, припомни миналата седмица Алексей Портански, директор на Бюрото за информация по присъединяването към СТО.

Трябва да се експортират конкурентни стоки, добави той.

Влизайки в СТО, Русия ще бъде принудена да намали своите мита, които до 2015 г. трябва да паднат от 9,5% на 6%. Това трябва да отвори малко повече руския пазар за чуждестранните стоки и да стимулира конкуренцията, която е основен елемент, за да се принудят предприятията да модернизират продукцията си.

Тази мярка обаче безпокои противниците на членството, които се опасяват, че така просто ще бъде подписана смъртната присъда на някои производства и предприятия, останали в наследство от съветската епоха, още повече, че Русия ще трябва да намали обема на субсидиите си в подкрепа на националните производители.

Някои сектори ще бъдат значително по-засегнати от други и най-вече селското стопанство и хранителната промишленост, строителството и машиностроенето, подчертават аналитици от Renaissance Capital.

Могат да се очакват фалити и провал на социални планове, подчертават критиците на интеграцията. Според тях до 2020 г. вероятно ще бъдат ликвидирани близо 1,9 милиона работни места. Властите признават, че някои сектори наистина ще пострадат, но подчертават, че са разработили серия от мерки за компенсиране на рисковете, заплашващи някои отрасли.

Затова пък сектори като металургията, химическата промишленост, финансовите услуги, транспорта и телекомуникациите вероятно ще бъдат главните облагодетелствани от намаляването на митата, твърди Renaissance Capital.

Противниците на СТО обаче подчертават, че намаляването на митата ще доведе до съкращаване на постъпленията в бюджета на страната, който страда в период на значителни турбуленции на световните пазари.

Но според Световната банка благодарение на подобряването на производителността и конкурентността на предприятията Русия ще спечели еквивалента на 3,3% от своя БВП или 49 милиарда долара в първите 3 години от членството си в СТО, а след 10 години - около 11% от БВП или 162 милиарда долара.

Приходите на руските домакинства вероятно ще се увеличат средно със 7,2% годишно, добавя СБ.

Спадането на цените ще стимулира потреблението в някои сектори и значително ще облагодетелства потребителите.

Според Наталия Минашкина, високопоставен служител в министерството на търговията, намаляването на таксите ще свали цените, например, на автомобилите и лекарствата.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички