Какво ще се случи, ако споразумението за Brexit бъде прието и какво - ако не бъде


Какво ще се случи, ако споразумението за Brexit бъде прието и какво - ако не бъде
Снимка: iStock

2022

Какво следва, ако споразумението за Brexit бъде отхвърлено и какво следва, ако бъде одобрено, обяснява британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Какво се случва, ако споразумението бъде одобрено в парламента?

Премиерът Тереза Мей ще въздъхне с облекчение, ако споразумението ѝ успее във вторник, но не за дълго. Тя вероятно ще трябва да получи кратко техническо продължение на член 50 от Брюксел, за да приеме законодателството, което трябва да бъде въведено в деня на Brexit. В този момент, след като е постигнала оттегляне от ЕС, което не се харесва нито на брекзитърите, нито на привържениците на оставането, тя ще трябва да реши дали да се опита да продължи като министър-председател или да обяви график за оттегляне, за да не бъде изоставена от собствената ѝ партия.

Какво се случва, ако споразумението бъде отхвърлено?

Мей отказва да размишлява какви ще бъдат следващите стъпки, ако загуби гласуването. Всъщност вероятно ще зависи от това колко зле ще загуби. Ако е с около 20 гласа или по-малко, тя може да опита още веднаж, за да постигне своето, вероятно чрез даване на обещания на още няколко депутати от опозицията. Ако загуби както през януари, това ще изисква изцяло нов подход.

Ще поеме ли парламентът контрола върху Brexit?

В непосредствена перспектива Мей ще трябва да пристъпи към гласуване в сряда дали депутатите подкрепят напускането на ЕС без споразумение за оттегляне. Със сигурност няма мнозинство в парламента за подобно развитие и въпросът вероятно ще бъде изключително сложен за торите. Партията е разделена между тези, които смятат, че е това е добра идея и тези, които вярват, че е нежелателно. Мей ще се сблъска с избора дали да предложи свободно гласуване по въпроса. Ако отпадне варианта без споразумение, очевидно следващата стъпка е да се поиска удължаване на член 50, което означава, че Обединеното кралство няма да напусне ЕС на 29 март - ако ЕС се съгласи с искането.

Колко дълго може да бъде удължен член 50?

В парламента ще се гласува по въпроса дали да поиска удължаване на член 50 в четвъртък, ако споразумението не бъде прието и депутатите гласуват против напускането без сделка. След това ЕС ще реши дали да отпусне кратко закъснение, докато новоизбраните евродепутати заемат местата си през юли и всички държави трябва да го одобрят. Длъжностни лица обаче са наясно, че трябва да има цел за забавянето - осезаем план или средство за преодоляване на застоя в преговорите. По-голямото забавяне би включвало участието на Обединеното кралство в изборите за Европейски парламент през май, което би предизвикало сериозно безпокойство сред поддръжниците на Brexit.

Как може тогава да се преодолее безизходицата?

Министърът на финансите Филип Хамънд е сигнализирал, че кабинетът ще трябва да се свърже с опозицията в преговорите за по-мек Brexit, който включва митнически съюз. По думите на един депутат, това би разгневило брекзитърите и твърдите консерватори и потенциално би разделило партията. Почти сигурен ще е опитът на дясното крило на партията да се отърве от премиера.

Май обаче няма много алтернативи. Тя би могла да избере смел вариант, като например референдум за нейното споразумение или Brexit без споразумение или оставане в ЕС. Последното е много малко вероятно, предвид решимостта ѝ да избегне повторното провеждане на първия референдум. Тя може да свика общи избори, но споразумението ѝ се оказва трайно непопулярно в страната. Тя може да предложи да се оттегли и да позволи на нов лидер да „нулира“ Brexit, като се опита отново да започне преговори с Брюксел.

Или може да нe направи ... нищо?

Някои твърди брекзитъри биха искали Мей просто да игнорира всякакви насоки от парламента, които отхвърлят напускане без споразумение. Тя може просто да изчака до 29 март и да не позволи да се случи нищо, именно за този вариант са загрижени проевропейски настроените британци.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички