Капитализмът носи повече вреди, отколкото ползи?


Капитализмът носи повече вреди, отколкото ползи?
Снимка: iStock

7137

Повечето хора по света вярват, че капитализмът в сегашната му форма нанася повече вреди, отколкото носи ползи, показва международно проучване.

"Барометърът на Еделман Тръст" анализира доверието на хората в основните съвременни институции, опитвайки да разбере как се възприема самият капитализъм. Анкетирани са над 34 000 души в 28 държави - от западните либерални демокрации като САЩ и Франция до тези, базирани на различен модел като Китай и Русия, предава Reuters.

Нарастващото усещане за неравенство провокира гражданите да имат по-сериозни съмнения в базираните на капитализма западни демокрации, показват нагласите в проучването.

Над половината от анкетираните (56%) са съгласни, че "капитализмът, какъвто съществува днес, носи повече вреда, отколкото полза в света".

"Хората се питат дали нивото, което сме достигнали днес, и светът, в който живеем днес, е най-подходящото, за да имат добро бъдеще", казва Дейвид Берсъф, водещ изследовател на проучването, проведено от американската комуникационна компания Edelman.

Тайланд, Индия и Франция са най-скептични към капитализма

Липсата на доверие в капитализма е най-голяма в Тайланд и Индия съответно със 75% и 74%, а Франция се нарежда след тях с 69%. Антикапиталистическите нагласи преобладават и в страни от други региони – Азия, Европа, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Само в няколко държави – Австралия, Канада, САЩ, Южна Корея, Хонконг и Япония – мнозинството не са съгласни с твърдението, че капитализмът в момента нанася повече вреди, отколкото ползи.

Проучването потвърждава разнообразните притеснения, свързани с темпото на технологичния прогрес и несигурността на работните места, както и недоверието към медиите и усещането, че националните правителства са неспособни да отговорят на ежедневните предизвикателства.

Хората вярват на бизнеса повече, отколкото на правителствата

Според проучването азиатците са по-оптимистични спрямо икономическите си перспективи от живеещите в другите региони на света. Нагласите са различни и на база социален статус, като по-заможните и образовани имат много по-голямо доверие в начина, по който се управлява системата.

Доверието в бизнеса надвишава това в правителствата и че 92% от служителите казват, че изпълнителните директори трябва да говорят публично за актуалните социални и етични проблеми.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички