Катимерини: Малкият гръцки бизнес се измества към България


Катимерини: Малкият гръцки бизнес се измества към България
Снимка:

405

Хиляди малки и средни предприятия търсят пътя на финансово възстановяване в България.

Въпреки че тенденцията за релокацията на гръцкия бизнес към съседната страна започна преди кризата, през последните няколко месеца започна нов порив, довел общия брой на компаниите, преместили се там до 6 000, пише гръцкият вестник „Катимерини”.

Първата вълна от гръцки компании, които местят седалищата си в България, бе през 2007 г., когато тя стана страна членка на Европейския съюз. Това бяха най-вече големи текстилни и строителни фирми, обяснява Александрос Адамидис, адвокат, който води компания, специализирана в тези трансфери.

За разлика от широкоразпространеното вярване, че първите преместили се компании са направили това, за да намалят оперативните си разходи, Адамидис заяви, че техните мотиви са били за повишаване на приходите, тъй като гръцки строителни фирми са водещи в пазара на големи инфраструктурни проекти в България.

През 2008 г. списъкът на бизнеси, установили се в България, се разшири с добавянето на услуги, интернет търговия и промишленост.

През януари същата година, когато глобалната икономическа криза се разрази, фабрики за пластмаса, производители на фотоволтаични панели, телекоми, производители на медицинско оборудване, на принтери, на храна и дори кинематографични компании започнаха да се включват в клуба на имигриралите.

Темата за миграцията на гръцкия бизнес към родината ни излезе и в много водещи световни медии. За тази тенденция вече писаха Ройтерс и Си Ен Ен.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички