Кипър може да поиска европейска финансова помощ


Кипър може да поиска европейска финансова помощ
Снимка:

5518

Президентът на Кипър не изключва възможността страната да поиска европейска финансова помощ. Политици и експерти в Кипър обмислят план за реакция при евентуално излизане на Гърция от еврозоната.

Проблемите на икономиката бяха в центъра на голямата пресконференция, на която в петък вечерта президентът Димитрис Христофиас направи отчет за вътрешната политика на правителството през последната година, съобщи БНР.

По най-коментирания сега тук въпрос – за необходимостта Кипър да поиска помощ от Европейския фонд за финансова стабилност, Христофияс заяви, че това не е сигурно, не е предрешен въпрос, но че той не изключва тази възможност.

Основното е нуждата от спасяване на кипърските банки, които понесоха огромни загуби заради орязването на гръцкия държавен дълг.

Според президента три главни причини са довели до сериозно влошаване на икономическата ситуация на острова. Две от тях са външни - влошаването на европейската икономика и задълбочаването на кризата в Гърция. Третата е смъртоносната експлозия на муниции на острова през юли миналата година, която разруши главната електроцентрала на страната и струва на икономиката около 1% от Брутния вътрешен продукт.

Христофиас посочи, че технократи и политици са ангажирани с обмислянето на евентуален план за действие от страна на Кипър в случай, че Гърция излезе от еврозоната и върне драхмата. Той нарече подобна ситуация "хаотична", която ще окаже въздействие върху целия Европейски съюз, чието председателство Кипър поема от 1 юли. Това е нещо, което се надявам никога да не се случи, каза президентът.

Сред оптимистичните сценарии за развитие на кипърската икономика Христофиас посочи дългосрочните планове за добив на газ, за които са необходими 4-5 години.

Редактор: Петър Проданов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички