Китай - ръст без отровно стимулиране


Китай - ръст без отровно стимулиране
Снимка:

393

Големите обеми стимулиране могат негативно да се отразят на дългосрочните темпове на икономически растеж на Китай.

Решението на властите в Пекин да не предприемат сериозни мерки в подкрепа на икономиката е прагматично, се казва в изявление на Синхуа, цитиран от БГНЕС.

Представителят на държавната информационна агенция Лю Цзе заяви, че мнозина са очаквали обявяването на агресивен план за стимулиране, подобен на програмата в подкрепа на икономиката на стойност 4 трилиона юана (632 милиарда долара), която беше приета през 2008.

"Подобен план не само, че е малко вероятен. Той ще бъде пагубен за устойчивите темпове на растеж на китайската икономика", подчертава Лю.

КНР се въздържа от стимулиране на икономиката за сметка на кредитно-паричната политика от юли тази година, когато беше обявено понижаването на ключовата лихва. Бюджетното стимулиране беше ограничено с помощта на съкращаването на данъците. В същото време Пекин стимулира кредитирането на отделни отрасли и малки компании, а също така ускорява одобряването на инфраструктурни проекти.

По-рано тази седмица китайският премиер Вън Цзябао заяви, че страната е напълно уверена във възможностите си да достигне икономическите цели, поставени тази година.

Главният икономист на Mirae Asset Securities в Хонконг Джой Ян отбеляза, че всичко, което се прави в момента, има за цел да поддържа доверието в китайската икономика, защото правителството оценява оптимистично перспективите за растеж.

"С по-конкретни планове страната ще изчака до формирането на новото ръководство" след конгреса на ККП през октомври, добави той.

Експертът отбеляза, че одобрените миналата седмица инфраструктурни проекти са част от петгодишния икономически план на кабинета и са насочени към повишаването на доверието в икономиката, а не към нейното стимулиране.

В изявлението на Синхуа се подчертава, че Китай в момента се стреми да подкрепи частния сектор, социалната сигурност и да разшири търговския диапазон на юана, а на да налива пари в инвестиционни програми.

Правителството осъзнава наличието на граници на възможното стимулиране и не желае да подкопава възстановяването на равновесието в икономиката, подчертава Синхуа.

Експертите на Morgan Stanley, UBS AG, ING Group и Barclays Plc понижиха прогнозата за растеж на китайската икономика през 2012 до 7,5%. Ако тази цифра се окаже действителна, това ще бъде най-ниският растеж от 22 години насам. През миналата 2011 БВП на страната нарасна с 9,3%.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички