Китайците купуват Америка?


Китайците купуват Америка?
Снимка:

805

Има два начина да завладееш една държава – с оръжие или с пари.

Днес Америка може и да не се страхува от военна агресия, но високата й задлъжнялост означава само едно: тя постепенно преминава в чужди ръце, коментира руският финансов сайт vestifinance.ru.

Един от основните кредитори на САЩ са Китай: заемите, дължими на Поднебесната империя, се измерват в трилиони долари. Благодарение на положителния си търговски баланс с янките, азиатската държава забогатя, а китайците се нахвърлиха да купуват недвижими имоти в Новия свят.

И не става дума за дребни сделки – в скоро време, цели американски градове ще са китайска собственост. Пример за това е Толедо, щата Охайо, където поради тежките икономически условия и високата безработица можеш да придобиеш дом или офис за броени стотинки. И китайците не изпускат този шанс...

През март 2011 г. инвеститори от Народната република платиха 2,15 млн. долара за ресторантски комплекс в града, през септември техни сънародници бориха 3 млн. долара за стария хотел. И това не са единствените техни вложения.

Китайските бизнесмени си харесаха Толедо заради стратегическото му положение в Средния Запад: оттук се стига лесно до Чикаго, Детройт, Кливланд, Пистбърг и Индианаполис. Затова наричат града „логистична петолъчка”.

Не само малки населени места привличат интереса на китайския капитал. Азиатските богаташи купуват недвижимости във всички метрополиси на страната, а и не бръчат вежди пред възможността да придобият природни богатства или цели компании.

Така например китайската Dalian Wanda Group наскоро даде 2.6 млрд. долара за кинотеатрите AMC Entertainment, а администрацията на Обама позволи на китайците да си купят многомилиардно нефтено находище. В допълнение към това, Федералният резерв отмени забраната китайските банки да придобиват американски конкуренти.

Но как стана така, че Америка е под финансовия контрол на Китай? Главната причина е търговията. Търговският дефицит на САЩ е най-големият в света и надвишава 8 трлн. долара, а вносът от Китай надвишава износа с 295.4 млрд. долара за 2011 г. Ако погледнете на лавиците в супермаркетите, ще намерите много повече стоки с етикет „произведено в Китай”, отколкото местна продукция.

Днес за всеки 4 долара, които американците харчат за китайски стоки, китайците плащат 1 за американски.

Ситуацията изглежда катастрофална и що се отнася до работните места. Според доклад на Economic Policy Institute, от 2001 г. насам, щатските компании са съкратили 2,1 млн. души именно заради търговския дефицит с Китай.

Средният годишен доход на американските домакинства се топи от 126 400 долара през 2007 г. до 77 300 долара през 2010 г. Преди десетилетие, САЩ бяха на първо място по благосъстояние на населението. През 2010 г., те паднаха на седмо.

Що се отнася до дълговете – днес те са реална заплаха за сигурността на САЩ. Населението на страната е затънало с над 11 трлн. долара, а правителството – с почти $16 трлн. долара.

Нищо чудно, че китайците тихомълком завладяват Америка.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички