Китайската икономика остава най-бързо развиващата се


Китайската икономика остава най-бързо развиващата се
Снимка: Getty Images/Guliver

1735

В последните години бизнес светът насочи фокуса си към развиващите се пазари в Азия и Африка и с право. Техният ръст продължава да е най-впечатляващият в цялата световна икономика, пише Bloomberg. 

Според данните в цитиран от медията доклад през 2015 г. глобалният растеж ще отчете ръст от 3,2% и ще се засили до 3,7% през следващата. За предходните две години увеличението беше в рамките на 3,3 на сто. Очаква се Китай, Филипините, Кения и Индонезия, които заедно формират 16% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), да регистрират увеличение от над 5 на сто на БВП до края на годината.

Прогнозите вещаят САЩ и Великобритания, които взети заедно генерират около една четвърт от световния растеж, ще нараснат съответно с 3,1 на сто и с 2,6 на сто. Очакванията за страните от еврозоната са значително по-скромни - ръст от 1,2 на сто.

На първо място като най-бързо развиваща се икономика за поредна година се нарежда Китай. Растежът на азиатската страна отчете увеличение от 7,3% през четвъртото тримесечие на 2014 г. Очакванията за 2015 г. са за леко забавяне до 7%.

Изчисленията от изследванията показват, че най-голямата африканска икономика Нигерия ще нарасне с 4,9% през 2015 г. Прогнозите обаче вещаят значително по-голям ръст от 6% за Кения, въпреки че там над 40 на сто от населението живее под прага на бедност.

От европейските държави сред 20-те най-бързо развиващи се икономики се нареждат Турция, Полша и Ирландия. Очакванията са ръстът на БВП на южната ни съседка да надхвърли 3,5% до края на годината. Растежът на останалите две страни от стария континент ще бъде малко над 3%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички