Китайската народна банка загърби любовта си към деветките


Китайската народна банка загърби любовта си към деветките
Снимка:

788

Странно е, че докато повече централни банки в света променят лихвените равнища с по 25 процентни пункта, Китай доскоро се явяваше изключение. И причините за това нямат нищо общо с монетарната политика.

До 2010 г., регулаторите в Поднебесната империя се събразяваха с хилядолетната традиция и се придържаха към числа, делящи се на 9. С тях е по-лесно да се оперира на абак – основният инструмент на счетоводителите в древността.

Днес и последният абак може да е предаден отдавна в музея, но числото девет запазва ореола си. Произношението му е подобно на думата 久, означваща „вечен” – затова деветките са част от сватбените церемонии, осигуряващи дълговечност на брака.

Отделно, деветката е символ на императора и държавната власт.

Понякога любовта на Народната банка към традициите водеше до странни съвпадения. През ноември 2008 г., ставките бяха понижени с четири степени от по 0.27%, или със 108 базисни пункта. Числото 108 е свещено в будистката митология – човек по пътя към нирвата трябва да се пребори със 108 изкушения, четката за писане трябва да има 108 влакна, а каноническия сборник с притчите на Буда се състои от 108 тома.

Днес обаче Китай вече загърби древността и започна да променя ставките както другите държави по света – с по 0.25%. Това обаче може да се окаже грешен ход: според диалекта шанси, числото 25 означава „глупав”, изтъкват от vestifinance.ru.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички