Клаус Рединг: Всичко е в ръцете на Атина


Клаус Рединг: Всичко е в ръцете на Атина
Снимка:

500

Бъдещето на Гърция в еврозоната зависи от способността на Атина да прилага болезнени икономически реформи, заяви директорът на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Рединг, цитиран от АФП.

Рединг, който е в Сингапур, посочи, че затрудненото положение на Гърция е дори по-сложно от това на другите затънали в дългове страни от еврозоната като Ирландия, Португалия и Испания.

Изявлението на Рединг идва в момент, когато гръцкият премиер Андонис Самарас започва двудневна визита в Германия и Франция, за да поиска повече време за осъществяване на ключови реформи и за ограничаване на разходите, за да остане страната в еврозоната.

Бъдещето на Гърция в 17-членния блок отново е поставено под въпрос заради изчерпващите се резерви на страната, а инжектирането на нова помощ от европейските фондове е поставено под заплаха.

"Никой не иска Гърция да напуска еврозоната. Това би било най-скъпото решение за Гърция и за останалите държави членки и аз също не искам Гърция да напуска", заяви Рединг.

"Но също така е вярно, че това зависи от действията на Гърция", допълни той на лекция, организирана от Института по международни и стратегически изследвания.

"Те трябва да направят структурни и фискални приспособявания, които поеха ангажимент да осъществят в замяна на получаването на финансова помощ. Те трябва да показват резултати, в противен случай финансовата помощ може да спре не защото ние искаме да я спираме, а защото и двете страни по сделката трябва да бъдат на място", изтъкна Рединг.

Той каза още, че сравняването на фискалното положение в Гърция с това в Ирландия, Португалия и Испания е по-лошо. Атина също "не казваше истината за икономическите си данни" след присъединяването си към валутния съюз, посочи Рединг.

"Просто казано, някой би казал, че Гърция наистина е въпрос на проблеми с платежоспособността, докато други страни имат проблеми с ликвидностите", заяви той.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички