КНСБ: Не виждаме социални мерки в новия бюджет


КНСБ: Не виждаме социални мерки в новия бюджет
Снимка:

3338

"КНСБ подкрепят идеята за актуализация на бюджета за 2013 г., но не и под тази форма", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на „Тази сутрин" по bTV, предаде Стандарт нюз.

Според него заложеният от бившия финансов министър Симеон Дянков икономически растеж от 1,9% е непостижим, както и заложените с 2 млрд. лв. повече приходи в сравнение с миналата година.

Димитров припомни, че борбата с контрабандата е било основна част от предизборната програма на БСП и от плана „Орешарски", но липсват действия в тази насока. "Ако се пресече контрабандата на цигари и горива, могат да се съберат поне 200 млн. лв.", изчисли Димитров.

Основния упрек на синдикатите към правителството е липсата на схема на разпределение на разходите след актуализацията на бюджета.

"280 млн. лв. допълнителни разходи се предвиждат уж за бизнеса. Който е свършил работа, трябва да получи пари, но къде отиват разходите за разплащане с бизнеса," попита Пламен Димитров, настоявайки за списък на фирмите, които ще получат пари. "Остава открит въпросът колко и къде има за плащания на бизнеса," допълни той.

Президентът на КНСБ обясни, че тези пари ще бъдат разпределени към фирми, с които договори са сключили Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. „Сдружението на общините е поискало 150 млн. лв. за издължаване към малки фирми," обясни Димитров.

"За пенсионерите, социално слабите и безработните в тази актуализация няма мерки", каза Пламен Димитров, според когото са необходими 11 млн. лв. за обезщетения за безработица на 60 000 души, както и около 60 млн. лв. за хората с увреждания, чиито пари са били орязани в бюджета на Симеон Дянков.

Пламен Димитров алармира за редица дружества, които ще останат недофинансирани, и даде пример с „Напоителни системи", Български пощи, Селскостопанската академия и редица средни училища, до които не е стигнало обещаното увеличение на заплатите с 8%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички