Когато проблемът е в предлагането, търсенето не помага


Когато проблемът е в предлагането, търсенето не помага
Снимка:

536

Георги Ангелов,  ikonomika.org

Фирмите в IT сектора често се оплакват от липса на персонал – търсенето на труд е по-голямо от предлагането в сектора. При това, търсенето продължава да расте, тъй като идват и нови компании от чужбина, които аутсорсват дейности към страната.

Очевидно, проблемът е недостатъчно предлагане на съответно квалифициран труд (завършващите студенти от съответните специалности не растат особено много, а в някои важни специалности дори има нулева година). Оттук би следвало че има нужда от мерки по отношение на предлагането – за да има повече квалифицирани служители и растеж на заетостта.

Обаче не – при проблем с предлагането, правителството няма да направи нищо по въпроса. То ще насърчава търсенето. Според проектозакона за промени в закона за насърчаване на инвестициите, правителството ще субсидира нови фирми, които навлизат на българския пазар и наемат служители в IT сектора. В един сектор, в който има повече работни места, отколкото служители, правителството ще субсидира създаването на нови работни места и няма да направи нищо по отношение на предлагането.

Резултатът е предсказуем – новите фирми, субсидирани от правителството, ще отнемат служители от сегашните фирми в сектора, които не са субсидирани от правителството. Нетно няма да има увеличение на броя на работни места. Обаче, ще се затрудни работата на фирмите, които понастоящем са в сектора и те ще загубят кадри, в които са инвестирали години наред. Никаква полза за развитието на сектора няма да има от субсидиите, а просто преразпределение, но не според това кой е по-ефективен, а според това кой ще вземе субсидия от правителството.

На всичко отгоре, за да докаже липсата на какъвто и да е сериозен анализ по законопроекта, министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че субсидията не е загуба за бюджета, защото вместо да получават помощи за безработица съответните кадри ще могат да си намерят работа и няма да тежат на социалния бюджет. Прекрасно твърдение, базирано обаче на погрешното допускане, че има много IT специалисти получаващи помощи. Обаче, не съм чул IT специалистите масово да са се наредили в бюрата по труда.

Насърчаването на инвестициите е хубаво нещо, но когато не знаеш какво правиш трудно можеш да очакваш някакъв положителен резултат.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички