Кои са десетте най-конкурентни икономики в света?


Кои са десетте най-конкурентни икономики в света?
Снимка:

983

Световният икономически форум (СИФ) представи годишнита си класация за най-конкурентните икономики в света, пише Business Insider. В класацията фигурират 148 страни, подредени по различни критерии – институции, инфраструктура, здравеопазване, пазар на стоки, трудов пазар, сфера на висшето образование, технологично развитие, иновации и др.

Форумът посъветва икономиките да продължават със структурните реформи, за да засилят икономическия си ръст. Според СИФ скоро разделението между развити и развиващи се държави ще стане по-малко релевантно и страните ще се разделят на „богати на иновации” и „бедни на иновации”. Вижте кои са десетте държави на най-високи позиции в тазгодишното класиране.     

10. Великобритания. Страната е класирана на 4-о място по технологично развитие, на 6-о място по големина на пазара и на 8-о по състояние на инфраструктурата.

9. Япония. Страната на изгряващото слънце е първа по бизнес състояние, четвърта по големина на пазара и пета по степен на развитие на иновациите.

8. Нидерландия. Тя е класирана на 4-о място по здравеопазване и начално образование. Заема също така 6-о място по качество на висшето образование.

7. Хонконг. Държавата е на първо място по състояние на инфраструктурата. Лидер е и по отношение на развитие на финансовите пазари, а по показателя „ефективност на пазара на стоки” е на втора позиция в света.

6. Швеция. Първа по технологично развитие, пета по отношение качеството на институциите и шеста по развитие на иновациите.

5. САЩ. Не е изненадващо, че световният хегемон е на първо място по големина на пазара. Щатите се класират четвърти по ефективност на пазара на труда и са седми по показателя висше образование.

4. Германия. Бизнесът на страната е на трето място в света по развитие. Висшето образование там също се класира на трета позиция, а по отношение на иновациите държавата е на 4-о място.

3. Финландия. Качеството на институциите там е най-добро в света. Страната е на първо място и по здравеопазване и иновации.

2. Сингапур. Държавата е лидер по ефективност на пазара на стоки, както и по ефективност на пазара на труда. По показателя развитие на финансовите пазари заема второ място в света.

1. Швейцария. Първа по бизнес състояние, втора по състояние на трудовия пазар. Страната е лидер в класацията в последните три години.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички