Кой печели и кой губи от победата на Обама


Кой печели и кой губи от победата на Обама
Снимка:

595

Шелдън Аделсън си тръгна рано от партито на Ромни във вторник вечер. Кой може да го вини – коментират анализатори на финансовото издание Forbes. Хазартният магнат заложи солидна сума на победата на републиканеца – и загуби.

Общата сума, която Аделсън плати, за да подкрепи републиканците на национално и щатско равнище възлезе на над $53 млн. А единственият кандидат от всички, които взеха парите му и успяха да се доберат до желания пост бе новият сенатор на Невада Дийн Хелър.

Не бързайте да плачете за Аделсън обаче – коментира Forbes. Неговото общо състояние се оценява на $20.5 млрд., така че загубата на някакви си $53 млн. е бедствие, която може би ще го натъжи, но няма да го разори. Егото му може и да е пострадало, но не и банковата му сметка.

Много други членове на списъка Forbes 400 имат причина да съжаляват за изхода от вота – общо 42-ма, или над 10% от икономическата върхушка на САЩ. Кои милионери празнуват тази седмица и кои изпаднаха в депресия?

ЗАГУБИЛИТЕ

Харолд Саймънс

Тексаският петролен магнат заяви пред Wall Street Journal, че е щастлив да отпусне $36 млн., за да изгони Обама от Белия дом. Заедно със съпругата си той в крайна сметка вложи около две трети от тази сума: $23.8 млн.

Доналд Тръмп

Тръпм не е щедър като Аделсън или Саймънс, и плати по-малко от $200,000, за да подкрепи любимите си републиканци. Той обаче помогна на Ромни и по други начини – най-вече, като открито критикуваше опонента му. Милиардерът стигна до там в нападките, че предложи да даде на Обама $5 млн., за да види паспорта и документите му от колежа (президентът не се върза на уловката).

Чарлз и Дейвид Кох

Официално, богатите братя не подкрепиха нито една страна в изборите – поне не на хартия. Десният институт Americans for Prosperity, основан от Дейвид обаче плати $33.5 млн. за анти-Обама кампания. Тъй като е организация с нестопанска цел, AFP не е задължена да разкрива дарителите си. Може би Кох са й дали поне част от тези милиони, но никога няма да узнаем със сигурност.

СПЕЧЕЛИЛИТЕ

Питър Люис

Защитникът на идеята за легализиране на марихуаната даде $1.5 млн., за да прекара нормативен акт Initiative 502, който да позволи на пълнолетните американци във Вашингтон да си купуват ганджа в регулирани от властите магазини. Още $800 хиляди отидоха за кампанията в Колорадо „Да регулираме марихуаната като алкохола”. И в двата случая, усилията му се увенчаха с успех. Люис произлиза от най-оспорваната територия за тези избори – щата Охайо. Да видим как ще се развият в бъдеще събитията там.

Джеймс Саймънс

„Царят на квантитивните изчисления” – така е известен пенсионираният милиардер, който натрупа състоянието си чрез хедж фондове. Той бе вероятно най-малко обсъжданият член на Forbes 400 по време на предизборната надпревара. Възпитаникът на Масачузетският технологичен институт, математик теоретик и ветеран от Виетнам тихичко дари $7.575 млн. за различни либерални инициативи, включително подкрепа за Обама.

Джон Страйкър

Страйкът празнува две победи – не само Обама остава в Белия дом, но и усилията му за легализиране на хомосексуалните бракове в Мейн и Мериленд се увенчаха с успех. Милиардерът вложи $2 млн. в Priorities USA Action, независима организация, която подкрепяше демократичния претендент за президент.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички