Консенсус за Гърция - опростиха й 40 млрд. евро дълг


Консенсус за Гърция - опростиха й 40 млрд. евро дълг
Снимка:

851

Европа и Международният валутен фонд (МВФ) успяха да преодолеят различията си за следващата фаза на гръцкото спасяване, съобщават информационните агенции.

Международните кредитори на Атина се споразумяха по пакет от мерки за намаляване на гръцкия дълг с 40 милиарда евро – до 124% от БВП до 2020 година.

Това решение открива път към отпускането на транша финансова помощ за Гърция. След близо 12 часа преговори, министрите на финансите от еврозоната и МВФ се разбраха, гръцкия дълг да бъде сведен до 124% от БВП, срещу планираните 120%, които искаше МВФ.

"Приветствам това решение на министрите на финансите", каза председателят на Европейската централна банка Марио Драги, на излизане от съвещанието в Брюксел.

Той добави, че "това решение без съмнение ще намали несигурността и ще засили доверието в Европа и в Гърция".

Съвещанието, което е трето поред за две седмици с Драги и генералния директор на МВФ Кристин Лагард, започна още вчера около обяд. Министрите на финансите вече разговаряха по телефона в събота, за да се опитат да изгладят своите разногласия за начините за намаляване на гръцкия външен дълг, който без нови мерки трябваше да достигне 144% от БВП през 2020 г.

Съгласно споразумението Гърция ще получи 43,7 млрд. евро помощ до 2020 г. на три етапа, за да изпълни поставените й условия. Траншът през декември ще бъде от 23,8 милиарда евро за гръцките банки и 10,6 милиарда евро за поддържане на бюджета.

 Ключовата стъпка, благодарение на която Атина ще получи новия транш, са приетите мерки от гръцкия кабинет за намаляване на дълга на страната. Крутите съкращения предизвикват масово недоволство в страната, но кабинетът на Антонис Самарас е решен да ги проведе докрай, тъй като е наясно, че ако външното кредитиране спре, Гърция ще фалира.

Трябва да се отбележи поетото обещание от министрите за допълнителни мерки за намаляването на гръцкия дълг под 110% от БВП. Това е ясно признание, че след 2016 година ще трябва да се отпишат още от гръцките дългове.

Ако Гърция изпълни своята цел за постигането на значителен бюджетен излишък до 2016 година, то партньорите от еврозоната ще обмислят ново опрощаване на част от гръцкия дълг, обяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от гръцкия вестник „Катимерини”.

„Ако Гърция успее да изпълни всички условия, то ще бъдат обмислени нови мерки за намаляване на общия гръцки дълг”, каза Шойбле.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички