Корупция и безброй такси - огромните проблеми за бизнеса ни


Корупция и безброй такси - огромните проблеми за бизнеса ни
Снимка:

574

Хилядите такси и голямата корупция – това са двете основни пречки пред развитието на бизнес в България, казва председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

„Ще ви дам пример. Отивате да си изкарате документ за право на строеж. По закон всеки такъв документ с регулаторен характер трябва да струва колкото са разходите на общината. За всеки район на София обаче таксата е различна, а разходите на общината са едни и същи. Такса отпадъци пък е направо противоконституционална – зависи от имущество, а не от количество отпадък. Разделното събиране се провали, защото няма икономически стимул. В Бяла извозването на контейнер боклук струва 37 лева, а в Несебър е 17-18 лева, просто се надписват средства”, обясни Данев в сутрешния блок на bTV.

Другата сериозна тема – корупцията, беше засегната с примери по отношение на обществените поръчки. Според Данев и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) 98% от обществените поръчки се печелят от 2% от фирмите, участващи в конкурсите. Данев заяви, че четири-пет строителни фирми са си увеличили до седем пъти оборота, въпреки че точно в строителния сектор кризата е най-ясно изразена.

Вчера, 10 юни, премиерът Пламен Орешарски обеща, че правителството ще преразгледа Закона за обществените поръчки.

По отношение на бюрокрацията Данев счита, че трябва да има разписани и твърди срокове за издаване на необходимата документация. В противен случай това може дори да се използва като лост за влияние от страна на администрацията, казват експерти.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички