Костов: В България нямаме решения за сегашната криза


Костов: В България нямаме решения за сегашната криза
Снимка:

486

България се справи с два икономически срива и катаклизми, но засега нямаме решения и решителност за излизане от сегашната криза, заяви председателят на ДСБ Иван Костов, предаде БГНЕС.

Това бе основният извод, който направи Костов на публична лекция на тема "България и глобалната икономическа криза – визиите на модерната десница" пред членовете на клуб "Конрад Аденауер", който обединява стипендиантите на фондацията.

Мечтата на българина е да си стои вкъщи с пари, спечелени от обществена поръчка или с европейска субсидия, примерно, до тук се простира въображението на бизнесмените ни.

Костов започна с въпроси - ние сред страните ли сме, в които се развива световната икономическа криза или извън тях? Защото обхватът й не обхваща всички икономики - извън нея са Китай, Индия, Бразилия, Русия, Турция, които имат икономически растеж. Кои са причините и какви са решенията, антикризисните политики? Кризата се развива във всички страни, които се противопоставяха по време на Студената война, и от едната страна, и от другата.

Страната ни преживя две кризи, икономически катаклизми, които граничеха с катастрофа, подчерта Костов.

Първата е през 1990-1991 г. , а втората - края на 1996 г. и началото на 1997 г. На този фон не сме ли се сдобили с някакъв имунитет, България не се ли учи от кризите? Днешната нашенска криза има следните признаци - икономиката ни не е достигнала равнището на икономически растеж от 2008 г., имаме спад на потреблението, драстично намаляване на инвестициите, продължава да нараства безработицата, обедняване на хората, увеличава се разликата между бедните и богатите.

Обезценяването на активите е типичното за днешната криза. Типичното за западния човек днес са страховете за социалните системи, че те няма да издържат работещите в тях и че те няма да могат да си позволят равнището на живот на днешните пенсионери, отбеляза Костов.

Сега у нас имаме стабилен бюджет, не е заплашена платежоспособността на банковата система, но има и признаци, по които има съвпадения с другите страни в криза. У нас няма финансовите инструменти, т.нар. деривати, които причиниха финансовата криза през 2008 г. Но пък фондовата ни борса загуби 70% от котировките на акциите си в сравнение с миналата година, ниска е цената на труда, констатира Костов.

В ЕС има група страни, които правят обаче добро изключение - те не са в криза. Това са страните, в които има силни реформи и то извършени от десни и реформаторски правителства. Трябва да приложим чуждия добър опит, препоръча Костов.

Политиката за стимулиране на конкурентоспособността на икономиката, която не е залегнала в стратегиите на ЕС за излизане от кризата е проблем, според него. ЕС не си е поставил такава задача по отношение на трети страни. По друг начин постъпиха европейските и американски инвеститори в страни като Китай - там се създаде конкурентоспособна индустрия, която се настани на световния пазар.

В Индия, в Бразилия е подобна ситуацията. Затова визиите на европейската десница трябва да сменят стратегията на ЕС и в тях да залегне конкурентоспособността. Най-голямото предизвикателство на европейската десница е да намери стимули за конкурентоспособността в общата европейска политика, повтори Костов.

На национално ниво нашата малка страна с малкия си пазар се оказа лесна за настаняване на фирми с господстващо положение, които получиха такова политическо покровителство, че почнаха да диктуват условията си на всички останали, заяви Костов.

Не може да не се потребява ток, да не се купуват лекарства. Основният елемент е връщането към класическата теза на десницата - развиване на конкурентоспособността, подчерта Костов.

Вторият фактор е привличане на стратегически чуждестранни инвеститори. Добър пример у нас - той е само един и около него има цял клъстър от фирми: Уникредит Булбанк, каза Костов. Това е така, защото около големите стратегически инвеститори се формира голяма икономическа активност. Като следващи фактори е необходимостта от реформирането на публичния сектор, на образованието, на здравеопазването.

Остана ни да разчитаме на ниските данъци - плоския, корпоративния, които могат да се окажат временни преимущества, ако политиката на унифициране на данъчното облагане в ЕС набере сили, посочи Костов.

Но те не могат да привлекат стратегически инвеститори. Независимо, че страната ни преживя два големи икономически срива и катаклизми в този момент тя не може да намери пътя за излизане от сегашната криза, смята Костов.

Решенията са около нас, видими са, прости са, приложени са в други страни, но за всичко това се нуждаем от решителност, заключи председателят на ДСБ.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички