Кредитният рейтинг на Унгария стана "негативен"


Кредитният рейтинг на Унгария стана "негативен"
Снимка:

728

Перспективите за кредитния рейтинг на Унгария са преминали от "стабилни" към "негативни". Това показва новата оценка на рейтинговата агенция Standard & Poor`s. Оценката е била направена поради промените в унгарската конституция и новото ръководство на централната банка в Будапеща.

S&P запазва кредитния рейтинг на Будапеща на ниво ВВ, но предупреждава, че негативните перспективи могат да доведат до намаляването му. Според агенцията предвидимостта и доверието към унгарската политическа рамка продължава да намалява.

"Съществува вероятност поне 1:3 през следващата година да намалим рейтинга ако възстановяването на унгарската икономика продължи да отслабва", предупреждава в свое съобщение агенцията. В началото на март премиерът Виктор Орбан постави начело на централната банка свое доверено лице – бившия министър на икономиката й близък Дьорд Матолши, което според наблюдатели ще доведе до засилване влиянието на правителството върху финансовата институция. Матолши не просто смени предшественика си Андраш Шимор, който често опонираше на Орбан заради намесата на премиера във финансовата политика, но също така е и архитект на множество от неортодоксалните на правителството като национализирането на частните пенсионни фондове или въвеждането на "кризисен данък" в конкретни сектори на икономиката.

Решението на S&P беше повлияно и от приетите от парламента промени в конституцията на страната – вкл. и орязване правата на конституционния съд. Според рейтинговата агенция подобни действия повдигали въпроси относно независимостта на наблюдаваните институции и доверието към тях.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички