Кристалина Георгиева: Има смисъл да бъдем в ЕС


Кристалина Георгиева: Има смисъл да бъдем в ЕС
Снимка:

478

Ние сме най-младият член на Европейския съюз и сме най-оптимистичният член, защото вярваме, че има смисъл да бъдем в ЕС.

Това каза в сутрешния блок на Би Ти ви еврокомисарят Кристалина Георгиева.

За нашата икономика малко по-слабо евро е добре, а в цяла Европа има стрес от спада в еврото.

Излизането от кризата ще е бавно в цяла Европа, но ние ще излезем от нея и то с по-добра финансова политика, категорична бе Георгиева.

Нека да сме ние европейците, които да сме оптимистите, допълни еврокомисарят ни.

В условия на криза тези, които могат да си позволят да харчат повече, да го правят, смята тя.  За нея тази максима е приложима за по-силните икономики, но защо не и у нас.

Според нея, ако имаме резерв, трябва да го инжектираме в заетост.

Тя отличи дълговата криза и растежът на безработицата като двата основни проблема на Европа. За тяхното разрешаване има три варианта, които ще доведат до създаването на милиони работни места. 

Либерализирането на трудовия пазар може да създаде около 20 милиона нови работни места. Според Георгиева новите страни членки в Европейския съюз вече се справят добре с либерализацията.

Зелената инвестиция има резерв от 5 млн. нови работни места.

Иновациите са другият начин за решаване на проблемите на Стария континент. Георгиева отбеляза, че Европа създава много иновации, но малко от тях се внедряват.

Вчера пред агенция Фокус по темата иновациите тя коментира, че в Европа имаме един много глупав проблем – това, че струва много скъпо за фирмите да въвеждат патенти в действие. Създаването на европейски патент може да създаде 3,7 милиона работни места в най-ценната област – иновациите.

В момета, понеже е много скъпо и много трудно да се иновира в Европа, хората си вземат откритията и отиват в САЩ, където е с десетина пъти по-евтино.

Премахването на тези бариери пред европейските фирми и пред европейската икономика може много бързо и ефективно да реши до голяма степен проблема със заетостта, смята Кристалина Георгиева.

Георгиева упрекна българския бизнес, че инвестира най-малко в ЕС за квалификация и преквалификация.

Нашите фирми разчитат да крадат едни от други, но това крадене има край, ниската производителност ни спира да да вървим напред, каза Георгиева и припомни, че производителността в България е 20% от средната в ЕС, която пък е 60% от постиганото в САЩ.

Кристалина Георгиева изрази оптимизма си за Европа и нейното финансово бъдеще. В интерес на европейците е да преодолеят трудностите, каза еврокомисарят.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички