Кризата в Китай плаши немските инвеститори


Кризата в Китай плаши немските инвеститори
Снимка:

323

Глобализацията на германската икономика достигна ново равнище: водещите германски концерни вече имат в чужбина повече служители, отколкото в родината си.

Компаниите в Германия инвестират милиарди за строителството на заводи и изследователски лаборатории по цял свят. Най-голям обем инвестиции се насочват към Азия и преди всичко към Китай, пише вестник „РБК Дейли”.

По данни на „Дойче Бундесбанк” към края на 2010 г. сумарният обем на германските инвестиции в чужбина е достигнал един трилион евро, което е над два пъти повече от показателя за 2000 г. Делът н агерманските инвестиции е 70% (ръст от 33%).

Германските компании активно наваксват изоставането си с инвестициите в Азия и преди всичко в Китай, като общият обем на техните азиатски инвестиции е 77 милиарда евро (7,7% от общия обем на ивнестициите на германските концерни извън пределите на страната).

За много фирми Азия се превърна в главен инвестиционен регион. За десет години обемът на така наречените нови инвестиции на германската икономика в Китай е скочил от 900 милиона до 10 милиарда евро.

Особено явно равнището на глобализацията се проследява по данните за броя на служителите в германските компании в чужбина. По този показател концерните „Хнекел” и „Линде” преодоляват отметката от 80%.

Дори по-голямо достижение има производителят на автомобилни компоненти „Леони”, като само 7% от работниците в него са заети непосредствено в Германия.

За пет години печалбите на „Леони” в Китай са скочили петорно – до 160 милиона евро. Сред най-активните инвеститори в Китай са и гиганти като „Фолксваген”, „Даймлер” и „Дженерал моторс”.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички