Крупни инвеститори ще участват в преструктурирането на гръцкия дълг


Крупни инвеститори ще участват в преструктурирането на гръцкия дълг
Снимка:

562

Група крупни инвеститори се присъединиха към програмата за реструктуриране на гръцкия държавен дълг, съобщи Институтът за международни финанси (IIF), който представлява сериозен брой инвеститори.

В списъка от 12 крупни инвеститори в гръцкия дълг фигурират най-големите германски банки – "Комерцбанк" и "Дойчебанк", френската банка BNP Paribas, гръцките "National Bank of Greece" и "Юробанк EFG", както и германската застрахователна компания "Алианц".

Заявлението на кредиторите бе направено на фона на опасенията, че реструктурирането на гръцкия дълг може да се окаже неудачно заради неголемия процент на участие на кредиторите, отбелязва БГНЕС.

Крайният срок за подаване на заявлението е 8 март, а самата сделка трябва да се реализира до 20 март, когато Гърция трябва да се разплати по облигации на стойност 14.5 млрд. евро.

Без преструктурирането на тази сума страната е заплашена от незабавен фалит.

Ако той се случи, ще предизвика необходимост от външна помощ за Италия и Испания и ще нанесе щети за над 1 трилион евро (1,3 трилиона долара) на еврозоната, според оценка Института, цитиран от Ройтерс.

Има някои много важни и вредни последици, които ще произлязат от един неконтролиран дефолт по гръцките държавни облигации, посочва институтът в свой документ.

Документът, получен от Ройтерс от пазарен източник, е с дата 18 февруари и с гриф за поверителност.

В него се посочва, че е трудно с точност да се определят последиците от непредвидените обстоятелства, но "е трудно да се очаква, че няма да надхвърлят един трилион евро."

Институтът за международни финанси иска притежателите на облигации да се запишат до крайния срок - 8 март, четвъртък - за сделката за размяна на облигации, която ще спести на Гърция над 100 милиарда евро и ще стабилизира страната.

Ако споразумението не получи подкрепа Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще понесе значителни загуби, се посочва в документа, като се преценява, че притежаваните от ЕЦБ гръцки облигации за 177 милиарда евро са над 200 процента от нейната капиталова база.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички