Кунева: България се управлява като делтапланер


Кунева: България се управлява като делтапланер
Снимка:

625

България в момента се управлява като делтапланер - зависи накъде духа вятърът.

Така Меглена Кунева коментира дебатите по отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, съобщиха от пресофиса й.

Направен ли е анализ, който да обхваща и сервитьорите, хората, които са потърпевши от новите правила, попита тя и допълни, че “няма как да се вземе такова решение без подобни изследвания.”

Няма европейска директива, която да забранява пушенето - правителството трябва да реши, казвайки честно на хората в какво вярва и защо го прави, коментира Кунева.

Според нея, както винаги, нещата стават зле за най-изпълнителните - тези, които са монтирали вентилационни системи и са изградили две зали за пушачи и непушачи.

 България страда от кризата на доверието, смята председателят на “Движение България на гражданите”.

Кунева заяви още, че през 2012 г. едни от най-важните институции в страната - Парламент, ВСС и ЦИК са загубили поредната доза доверие от българските граждани и са доказали липсата на демократичен подход.  

Демокрация няма там, където има смесване на партийна с държавна власт. Това води само до авторитаризъм и тоталитарност – неща, от които страдахме в миналия век и от които задължително трябва да се спасим, за да имаме свободна развиваща се държава,” категорична бе Кунева.

Като примери тя посочи назначенията на ръководители на АЕЦ “Козлодуй” и “Напоителни системи”, в които партийното участие е пагубно. “Колко пъти, само за изминалата година, обществени поръчки се спечелиха по телефона?! Това е недопустимо, така, без да иска, българският народ финансира некадърността,” заключи Кунева.

За да променим начина, по който се управлява България, партиите трябва да се откажат от квотите си, които са навсякъде - и в съдебната система, и в КС, и в икономиката, предложи председателят на Движението.

Меглена Кунева посочи, че българският предприемачески дух е систематично убиван и икономиката се е криминализирала.

Ако този процес продължи, България няма да има икономика, предупреди Меглена Кунева и цитира данни, според които в периода 2009-2011 г. делът на застрашените от бедност у нас, е достигнал 49 процента, докато в Гърция, например, те са около 30 процента.

Безработицата се е увеличила, а заетостта е паднала с 8 процента, фалирали са 100 000 малки и средни предприятия, като се очаква следващата година тяхната съдба да последват още 30 000, а по данни на БСК 79 на сто от бизнеса у нас очаква 2013 г. да е по-тежка от изминаващата година.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички