Кунева: Икономиката ни е с век, век и половина назад


Кунева: Икономиката ни е с век, век и половина назад
Снимка:

561

Конкурентноспособността на българската икономика породи "непряк" словесен диалог между бившия еврокомисар Меглена Кунева и финансовия министър Симеон Дянков в публичното пространство днес.

В областта на съвременната икономика ние живеем с век, век и половина назад от това, което живее Европа, каза днес в ефира на Би Ти Ви лидерът на партията и бивш еврокомисар Меглена Кунева.

Докато се прави съвременна цифрова икономика и услуги с висока добавена стойност, ние правим обратното, каза Кунева и посочи, че програмите за трудова заетост всъщност се превръщат в „местене на камъни от тук там”.

Изкачването на страната в класацията за конкурентоспособност с 12 пункта се дължи на повишената безработица. Имаме все по-малко работещи хора и те произвеждат същата единица продукт, констатира Меглена Кунева.

Конкурентоспособността на България не се подобрява. Ние имаме все по-малко работещи хора и те произвеждат същата единица продукт, а се смята, че се повишава конкурентоспособността, обясни Кунева.

В България е стабилизирано затягането на коланите, каза още екскомисарят по повод данните за стабилизиране на макроикономическите показатели на страната.

По-късно вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков побърза да отговори на критиките на Кунева.

В световната класация за конкурентоспособност България отчита напредък основно по четири критерия и те нямат нищо общо с коментарите на г-жа Кунева, репликира той в интервю за агенция Фокус.

Според вицепремиера тя е направила много неподготвено изказване.

Факт е, че България се изкачва с 12 места и от 74-то място в миналогодишната класация е на 62-ро място в тазгодишната. Класацията обхваща около 12 различни теми: фискална политика, инфраструктура, образование, здравеопазване, технологии, селско стопанство и т.н. Класацията има достатъчно ресори, така че много точно може да се каже – благодарение на какво се вдига конкурентоспособността на България. И това няма нищо общо с твърденията на г-жа Кунева, каза Симеон Дянков.

Най-много скачаме в моя ресор, фискална политика, където от 46-то място миналата година, се изкачваме на 31-во място. За сравнение – Германия е на 30-то място в световната класация, в която са включени 144 държави. Така България е в групата на Германия, която е 30-та, Австрия е 34-та – няколко места след нас, Холандия е след нас и всъщност – почти целия Европейски съюз е след нас. Тук имаме най-голям скок, с 15 места, каза Симеон Дянков.

Втората класация по критерии, в които имаме най-голям напредък, е инфраструктурата. Там – от 87-мо място скачаме на 76-то място. Това се дължи главно на строенето на инфраструктурни обекти. Данните са до средата на годината и те не включват например – трасетата, които наскоро бяха открити по автомагистрала „Тракия”. От тази гледна точка, се очаква в следващата класация по критерия инфраструктура да сме още по-добре, каза Симеон Дянков.

Третият критерий, по който се повишава рейтингът на България, може би е най-изненадващ за българските граждани – това е здравеопазване и начално образование (в класацията образованието е разделено на начално и след това – на средно и висше). Там скачаме със седем места – от 56-то на 49-то. Отчитат се показатели като увеличаване на средната продължителност на живота, която в България в последните години се увеличава, както и някои конкретни заболявания като туберкулоза и др., които случаи в България са намалели.

Четвъртият критерий, по който вървим напред, е средно и висше образование. Там възходът е със седем места, от 70-то на 63-то и това е благодарение на средното образование. В класацията се отчитат тези реформи, които реално започнаха преди няколко години, и продължават, каза Симеон Дянков.

Четирите критерии, в които държавата има съществен напредък, и благодарение на които се преместваме напред, нямат нищо общо с коментарите на г-жа Кунева, допълни Дянков.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички