Кунева: Трябва час по-скоро да влезем в еврозоната


Кунева: Трябва час по-скоро да влезем в еврозоната
Снимка:

489

Добре е България да стане член на еврозоната, и то възможно най-скоро, защото “когато една страна изпадне в затруднение, всички й помагат”.

Това заяви на пресконференция лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Кабинетът няма никаква идея за графика за влизане в еврозоната и не е направил анализ на негативите от замразяването на процеса, посочи тя.

В Европейския съюз се случват изключително важни процеси, но на масата за преговори България се държи като наблюдател, каза Кунева. По думите й правителството не дава информация точно с каква позиция заминава за Европейския съвет следващата седмица.

Европа се променя, страните се консолидират дотолкова, че а) вървят към федерация и б) ще променят договора. Каква е нашата позиция? Европа става на две скорости, а ние сме наблюдатели, каза още Кунева.

Кунева посочи и като проблемен за България начина, по който страната води преговори за бъдещата финансова рамка.

От една страна не успява да извоюва достатъчно средства за компенсации от АЕЦ “Козлодуй”, а от друга - не е подготвила достатъчно добре администрацията. Досега ние имахме извоювана преди 2007 финансова рамка, установени правила и проекти за довършване, сега те се променят, но дали българската администрация е готова за тях, попита Кунева.

Тя посочи още, че се надява обществените поръчки за инфранструктурните проекти да се окажат изрядни, защото в момента правителството ги плаща с бюджетни средства.

Председателят на “Движение България на гражданите” призова също правителството да реши самостоятелно проблема със заменките, като само прецени дали става въпрос за държавна помощ и изиска парите бюджетно, вместо да оправдава бездействието си с Брюскел.

“Проблемите в Българския енергиен холдинг са български проблеми, които могат да се решат в страната много преди да се стигне до разследване от страна на Еврокомисията”, допълни Кунева.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички