Лагард: Бежанците могат да подпомогнат икономиките в Европа


Лагард: Бежанците могат да подпомогнат икономиките в Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

1533

Масовият приток на имигранти може да се използва за подобряване на положението в икономиките на Запада, смята изпълнителната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Мнението си тя сподели в интервю, публикувано вън френския бизнес ежедневник Les Echos.

"Притокът на мигранти - това e явление, едновременно предизвикващо безпокойство и в същото време със значителен потенциал за икономиката", каза Лагард. Въпреки това тя призна, че "това е един много сложен въпрос, имайки предвид, че европейските страни се оказаха неподготвени нито от практическа гледна точка, нито по отношение на логистиката, да приемат толкова много хора".

Лагард обърна внимание, че проблемът "има сериозен социален аспект, тъй като трябва да се определи как да се гарантира, че ще има интеграция на новодошлите, а не отхвърляне от обществото".

"Но в същото време масовият приток на мигранти - това е и икономически шанс за страните, чието население бързо застарява или, както е в някои страни, намаляващо по численост", каза директорката на МВФ.

Тя изрази надежда, че "при условие на правилното решаване на този въпрос присъствието на големи групи от мигранти може да осигури възможност за решаване на демографския проблем”. Според Лагард "това добре е разбрала германската канцлерка Ангела Меркел".

В същото време, Лагард призна, че "проблемът е много по-труден за страни като Йордания и Ливан, чиито ресурси са твърде ограничени, докато са принудени да приемат на своя територия много хиляди бежанци".

Според нейните данни МВФ в момента пресмята възможните последствия от притока на мигранти към Европа. "Но мен много би ме учудило, ако това проблематично явление, колкото и да е трудно за управление на този етап, в бъдеще не стане истински коз за европейската икономика", подчерта Лагард.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички