Лагард: Г-20 да се фокусира върху нежеланите ефекти от политиките му


Лагард: Г-20 да се фокусира върху нежеланите ефекти от политиките му
Снимка: Gettyimages

2159

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 трябва да се фокусират върху потенциалните нежелани глобални икономически резултати от водените от тях политики. Това трябва да стане на предстоящата през седмицата среща в Шанхай, Китай, съобщава БНР.

"Смятам, че Г-20 ще трябва да се съсредоточи върху потенциалното разпространение и върху комбинацията на различните политики, водени от отделните страни, които играят съществена роля в момента:, посочи Лагард пред репортери, след като през миналата седмица тя беше преизбрана за втори петгодишен мандат като лидер на водещата международна финансова институция, базирана във Вашингтон.

Кристин Лагард отбеляза, че настоящите "асинхронни" парични политики на САЩ, Япония и ЕЦБ е необходимо да бъдат преразгледани и да бъдат по-добре координирани. Тя също така каза, че министрите от Г-20 трябва да проучат взаимодействията на техните фискални политики и провежданите от тях структурни реформи.

Според нея при по-добра координация на тези политики най-големите икономики в света могат да подобрят доверието на пазара и да ограничат т.нар. "вторичен ефект" върху останалата част от 188-те страни - членки на МВФ и то в момент, в който редица страни - износителки на петрол и на други суровини изпитват финансови затруднения на фона на забавящата се китайска икономика. 

"Дали сме в позицията от 2009-а година (когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза), аз не мисля така. Дали сме в момент, когато е необходима координация? Смятам, че да", посочи Лагард.

Финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 ще се срещнат в Шанхай на 25 и 26 февруари.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички