Лагард разяри Гърция


Лагард разяри Гърция
Снимка:

13786

Водачът на социалистическата партия Пасок в Гърция Евангелос Венизелос смята за обида към сънародниците му призива на директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард гърците да си плащат данъците, съобщи гръцката телевизия.

Никой не може да унижава гръцкия народ по време на криза и аз се обръщам по-специално към г-жа Лагард, която с думите си обиди гърците, каза снощи Венизелос, предаде АФП.

Призовавам я да коригира и да преосмисли онова, което е искала да каже, добави Венизелос, чиято партия започна да прилага програмата за строги икономии, наложена от МВФ, ЕС и ЕЦБ в замяна на финансова помощ.

В интервюто за "Гардиан" Лагард казва, че гърците трябва да започнат сами да си помагат, като плащат данъците си, както и, че се тревожи по-малко за съдбата на гърците, отколкото за децата в Африка.

След вълната от възмутени коментари на гърци на изказването й във Фейсбук – близо 7500 - Кристин Лагард изпрати помирително послание към Атина.

Съчувствам на гърците заради предизвикателствата, пред които са изправени. Затова МВФ подкрепя гърците в усилията им да преодолеят сегашната криза, пише тя.

Лагард си навлече и критики от страна на Франция.

Намирам коментарите на Лагард по-скоро опростени и стереотипни, заяви говорителят на френското правителство Нажат Вало-Белкасем пред френска телевизия.

Нейните коментари бяха разкритикувани от френския радикално ляв политик Жан Люк Меланхон, който заяви, че Лагард трябва да подаде оставка, като определи коментарите й като „непристойни”.

Редактор: Мая Боева

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички