Лейбъристи и консерватори още не могат да се разберат за Brexit


Лейбъристи и консерватори още не могат да се разберат за Brexit
Снимка: Pixabay

2792

Надеждите за бърза междупартийна сделка за Brexit се стапят, след като източници от опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания във вторник заявиха, че тричасовите преговори през деня са били „най-твърдите досега“. Това пише The Guardian, цитиран от "Фокус".

Преговорният екип на Работническата партия беше ядосан от изтекла информация в неделните вестници за отстъпките, които премиерът Тереза Мей възнамерява да направи и за които те смятат, че са по същество същата сделка, която се предлага в момента.

Според източници от партията, Джон МакДонъл и Кейр Стармър са прекарали доста време в това да опровергават твърденията на правителството, че то е смекчило позицията си през последните няколко седмици и са посочили, че атмосферата е ставала „много напрегната“ в определени моменти.

За разлика от това, говорителят на Даунинг стрийт описа разговорите като „конструктивни и подробни“ и добави, че: „Екипите са се съгласили да се срещнат отново за продължение на преговорите утре следобед, признавайки необходимостта сегашната безизходица около Brexit в парламента да бъде разрешена“.

Преди преговорите във вторник, Мей формално призна, че в момента е невъзможно да бъде постигната сделка навреме, за да се избегне участието в европейските избори в края на този месец.

Разговорите продължават в сряда, а и двете страни казват, че очакват да решат през идните дни дали има почва за сделка между партиите.

Ребека Лонг-Бейли от лейбъристите заяви: „Както сме казвали по-рано, правителството трябва да се отмести от червените си линии. Очакваме да направим компромиси, но без правителството да иска компромиси е трудно да се види как ще бъде постигнато споразумение и мисля, че то е наясно с това“.

Мей и Джереми Корбин са принудени да преодолеят напрежението в своите партии. Депутатите на Мей я призоваха да не признава митническия съюз и много депутати от лейбъристите твърдят, че няма да подкрепят сделка без в нея да фигурира втори референдум за Brexit.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички