Лобисти: Британските банки ще печелят по 14 млрд. долара годишно от Brexit


Лобисти: Британските банки ще печелят по 14 млрд. долара годишно от Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

3035

Най-големите британски банки и фирми ще печелят по 14,6 млрд. долара допълнително всяка година благодарение на Brexit. Това твърди лобистката група 'Leave Means Leave', която подкрепя излизането на Великобритания от ЕС, пише Bloomberg.

Продажбите на местните компании ще се увеличат, а Лондон ще избегне банкова криза и битка за оцеляването на еврозоната, съобщава се в доклад на групата.

Твърденията са напълно противоположни на тези на множество международни финансови експерти, предупреждаващи, че Лондонското Сити ще бъде поставено под огромен риск при Brexit, ще бъдат застрашени десетки хиляди работни места, а милиарди ще бъдат загубени.

Според Ричард Тайс, съосновател на Leave Means Leave, бъдещето на Великобритания извън ЕС е „обещаващо и доходоносно“. По думите му „премахването на ненужни регулации и зачитането само на законите на Обединеното кралство ще отвори много нови възможности“.

Brexit може да доведе до загуби от 40 млрд. долара за британските фирми и до преместването на 70 000 работни места на континента, твърди обаче друг доклад – на лобистката група TheCityUK, представляваща най-големите банки и застрахователи в страната.

От своя страна хората от Leave Means Leave казват, че не само няма да има изтичане на кадри, а европейски компании ще искат да се прехвърлят в Лондон, за да запазят достъпа си до „най-гъвкавия капиталов пазар“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички