Марио Драги: Готови сме да купуваме облигации като част от стимулиращата политика


Марио Драги: Готови сме да купуваме облигации като част от стимулиращата политика
Снимка: Getty Images / Guliver

1296

Част от нашата стимулираща финансова политика е и купуването на държавни облигации. Това заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

В официален отговор на писмо от Люк Минг Фланаган, който е член на Европейския парламент от Ирландия, Драги подчерта, че стимулиращите мерки на ЕЦБ могат да включват и покупки на държавни облигации, известни като програма за "количествени улеснения". Това изявление на "Супер Марио" е факт след публикуваните по-рано тази седмица предварителни данни на Евростат, които показаха, че инфлацията в еврозоната през декември 2014-а се понижи с 0,2% на годишна база - първа отрицателна инфлация в региона от октомври 2009-а година, предаде БНР.

Ако е необходимо да се отговори на рисковете за твърде продължителен период на ниска инфлация, Управителният съвет на Централната банка е единодушен в своя ангажимент да използва допълнителни нестандартни инструменти в рамките на своя мандат, заяви Драги в писмото, което снощи беше публикувано на уебсайта на ЕЦБ. Това може да означава регулиране на размера, скоростта и състава на мерките, предприети от Централната банка. Тези мерки могат да включват закупуване на различни финансови активи, в т.ч. и на държавни облигации, както се споменава във вашето писмо, написа Драги в отговор на европейския депутат.

През втората половина на 2014-а година ЕЦБ стартира програми за покупки на частни финансови активи, включващи гарантирани с активи ценни книжа (ABS книжа) и обезпечени облигации в опит да увеличи активите на Централната банка обратно към нивата, достигнати в началото на 2012-а година в размер на около 3 трлн. евро (когато беше разгарът на дълговата и икономическа криза в еврозоната). Целта на тези стимулиращи програми е да се подкрепи анемичния икономически растеж и да се реши проблемът с опасно ниската инфлация в еврозоната.

Писмото - отговор на Марио Драги е факт само дни преди първото за годината заседание на ЕЦБ на 22-ри януари и може да "бетонира" очакванията на финансовите пазари, че на това заседание Европейската централна банка ще стартира програма за покупки на държавни еврооблигации.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички