Мавродиев: Дянков и Трайков са ощетили държавата с 87 млн лева


Мавродиев: Дянков и Трайков са ощетили държавата с 87 млн лева
Снимка:

18122

Работата на институциите е да сигнализират правораздавателните органи, когато видят нередности. И това е нашата мисия като финансов регулатор. Това каза пред bTV  Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор.

Той обяви, че министрите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и свързаната с Иво Прокопиев компания и инвестиционен посредник „Булброкърс” отиват на прокурор, защото са ощетили държавата с 87 милиона лева при продажбата на остатъчния дял на ЕVN, като заяви, че няма внезапност в проверката, а има дъргосрочна систематична дейност.

„Тук става въпрос за върховенството на закона. Цялата истерия, създадена от обектите на този сигнал, всъщност е притеснение от прилагането на върховенството на закона.

Нищо не се е случило точно сега. Ние работим от доста време по разследването на тази сделка. Господин Прокопиев много добре знае това, както и „Булброкерс”. Сделката приключи няколко дни преди Коледа през 2011 година. Аукционът започна на 21 декември 2011-та. Нашата проверка по тази сделка започна на 1 януари 2012-та.

Господин Прокопиев знае, че ние проверяваме тази сделка веднага след самото й приключване. Оттам нататък хронологията каква е – през месец януари на 2012 година ние започваме тази проверка на място. През месец август на 2012-та са съставени множество актове за административни нарушения. След тези актове за нарушение се съставят наказателни постановления, с което са наложени глоби от комисията. Те са били обжалвани, потвърдени от колективния орган с единодушно гласуване, от Комисията за финансов надзор. След това са отишли в съда. Част от тези актове към днешна дата са потвърдени от съда при условията на съдебен контрол”, каза още Стоян Мавродиев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички