Медведев: Русия трябва да създаде офшорни зони на територията си


Медведев: Русия трябва да създаде офшорни зони на територията си
Снимка:

483

Руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че Русия трябва сериозно да се замисли върху създаването на офшорни зони на своя територия, заради кипърската финансова криза, предаде Би Би Си. Това свое изказване премиерът направи на конгреса на руските предприемачи и дейци на промишлеността.

"Ако нас все така ни преследват навсякъде, време е да се върнем към въпроса за създаване на собствени офшорни зони на територията на Руската федерация, които ще бъдат под особена юрисдикция и в които ще действат специални данъчни правила", подчертал Медведев. Създадем ли си свои такива зони, може и парите ни да се върнат у нас, допълнил премиерът. Като възможна локация на руски данъчен рай той посочил Сахалин или Курилските острови. "Освен лоши юрисдикции, за които е пример Кипър, има и добри, където никого не преследват – като Бахамските острови и британските Вирджински острови".

"Реализирането на идеята за създаване на офшорна зона в руския Далечен изток би имало разрушителен резултат", контрира в Туитър бившият руски финансов министър Алексей Кудрин. Председателят на РСПП Александър Шохин оцени идеята на Медведев като разумна, тъй като много страни – като Великобритания и Холандия, имат свои офшорни зони. "И не е случайно, че именно тези държави са основните инвеститори, включително и в руската икономика", допълнил той.

Малко след изявлението на Медведев стана ясно, че Кипър се отказва от десятъка върху банковите депозити. "Докато ние тук заседаваме, Кипър окончателно се отказа от налога върху депозитите", констатирал руският премиер, гледайки в своя таблет. Коментарът му бил посрещнат с аплодисменти.

По оценка на агенцията Moody`s в кипърски банки има руски депозити в размер на 31 млрд. долара, 12 от които са на финансови институции, 19 – на компании и частни лица.

Преди това Медведев сравни първоначалния план на Европейския съюз за спасяване на икономиката на Кипър с поведението на "слон в стъкларски магазин".

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички