Мей стяга мерките срещу имигрантите от страх, че "половин България ще дойде"


Мей стяга мерките срещу имигрантите от страх, че "половин България ще дойде"
Снимка: Getty Images/Guliver

2773

Британската министър-председателка Тереза Мей смята да сложи край на правата, дадени на граждани на страни от ЕС за свободно движение, след като задейства член 50 идния месец, защото иначе „половината Румъния и България” може да дойдат във Великобритания преди Brexit, пише в. The Independent.

Същевременно в. The Daily Telegraph съобщи, че се очаква министър-председателката да обяви, че граждани на страни от ЕС, пристигнали след определена дата (около 15 март) няма да могат да живеят постоянно в Обединеното кралство.

Въпреки това, според плана, правата на 3,6 млн. граждани на ЕС, които вече са на британска територия, и други, които пристигнат преди въпросната дата, ще бъдат защитени, като същото важи и за британски граждани, живеещи в ЕС.

Консервативният депутат евроскептик Йън Дънкън Смит каза, че Мей „ще даде яснота като постави ясен краен срок, докато Европейският съюз изглежда все по-объркан и подъл”.

ЕС настояваше, че датата, след която правата на чужденците от ЕС ще бъдат променени, трябва да съвпада с деня, в който Великобритания напусне ЕС.

Правителствен източник каза пред Telegraph, че от страна на Европейската комисия е имало предложения да накарат Лондон да защитава всеки пристигнал на Острова до момента на напускане на ЕС. Така „може да се окажем с половин Румъния и България при нас, ако чакаме толкова дълго”, посочва източникът.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички