Меркел: България стопанисва добре


Меркел: България стопанисва добре
Снимка:

414

Естествено е желанието на България да получи признание, тъй като страната стопанисва добре. Българската бюджетна дисциплина заслужава максимално признание.

Това каза германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Германия, съобщават българските информационни агенции.

В отговор на тези похвали Борисов поиска да бъдат въведени по-гъвкави начини за кофинансиране на проекти в държавите-отличници.

Държавите, които имат финансови проблеми са облагодетелствани с 5% кофинансиране на инфраструктурни проекти, докато държавите-отличници не получават подобни стимули, заяви Борисов.

Държави, които днес са в затруднение, които нямат толкова добри бюджетни показатели, при кофинансирането по линията на фондовете получават по-добри условия, отколкото тези, които изпълняват критериите, съгласи се Меркел и обеща да инициира диалог по темата.

Би трябвало заедно с Европейската комисия да обмислим дали можем да постигнем малко по-голяма гъвкавост по отношение на кофинансирането за страните, които стопанисват много добре, каза Меркел.

Радвам се, че се отчитат усилията на България за спазването на финансова дисциплина и че заедно с Жозе Барозу ще се опитаме да има по-гъвкаво кофинансиране, особено там, където не ни достигат средства, каза премиерът.

Ние сме за кофинансирането, то затова е измислено, за да могат държавите членки да бъдат съучастни, дисциплинирани във всеки инфраструктурен проект, коментира премиерът.

За мен е достатъчно, че ще се работи в случая, и съм убеден, че ще има добър резултат за България, продължавайки тя да бъде дисциплинирана, каза Борисов.

Федералният канцлер отбеляза също така, че България е постигнала значителен напредък при изпълнението на критериите за Шенгенската зона. Германия е изготвила конструктивни предложения как може Шенгенският принцип да бъде въведен в България и Румъния, но все още не всички страни членки са убедени, но дискусията продължава, посочи Меркел.

По отношение на Шенген министър-председателят увери германския си колега, че България пази изключително добре Шенгенското пространство, така че е въпрос на време и тази тема да отпадне.

По отношение на Пакта за стабилност министър-председателят заяви, че е крайно време да се вземе предвид какви усилия полага всяка една държава за постигането на фискалните цели. В момента сме изправени пред безалтернативно действие - спазване стриктно на бюджетния дефицит и харчене на толкова, колкото се изкара, коментира премиерът.

Германия е силна, но не може да подпомага всички, които се глезят, добави той.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички