Меркел: Спасяването на Гърция е в интерес на Германия


Меркел: Спасяването на Гърция е в интерес на Германия
Снимка:

5505

Спасяването на Гърция от икономически колапс е в интерес на Германия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред вестник "Билд ам Зонтаг", след като германските депутати одобриха международна помощ за Атина в размер на милиарди евро, предаде АФП.

"Очевидно усещам скептицизма на някои граждани и ги разбирам, защото Гърция често е разочаровала своите партньори през изминалите години. Много от нещата, обещани от гръцкото правителство, все още не са изпълнени", заяви тя.

"Най-накрая обаче виждам решителност в гръцкото правителство да реорганизира страната изосновно и да й придаде модерна структура. Германия ще съдейства със съвети и действия", добави германският канцлер.

Германският парламент прие с голямо мнозинство международната помощ от милиарди евро за Гърция, давайки силно необходимия финансов тласък на страната в усилията й да избегне фалита, съобщи БГНЕС.

Депутатите гласуваха с 473 гласа "за" и 100 "против" да дадат зелена светлина за отпускането на 43,7 милиарда евро (56,9 милиарда долара) в подкрепа на затъналата в дългове Гърция, договорена след мъчителни преговори между финансовите министри от еврозоната. 11 депутати се въздържаха.

Резултатите от гласуването не се поставяха под съмнение, след като двете основни опозиционни партии заявиха, че ще подкрепят управляващата дясноцентристка коалиция на канцлерката Ангела Меркел по-малко от година преди изборите. Преди гласуването финансовият министър Волфганг Шойбле изтъкна значителните усилия, положени от гръцкото правителство, за осъществяване на исканите реформи в замяна на помощта и предупреди за тежки последици от допускането на фалит на Гърция.

"Без нашата подкрепа не само бъдещето на Гърция ще бъде заложено на карта, но също и бъдещето на еврозоната като цяло", заяви Шойбле. "Потенциалните последици от фалит на Гърция върху другите страни от еврозоната биха били сериозни. Последиците са непредвидими. Не можем да започнем процес, който би могъл да свърши с разпадане на цялата еврозона", каза още германският финансов министър.

Макар голяма част от депутатите от опозиционната Социалдемократическа партия да подкрепиха помощта, в страната се води ожесточен дебат за това дали германските данъкоплатци трябва да приемат загубите на германски средства от гръцкия дълг. Мнозина в Германия смятат, че опрощаването на гръцкия дълг от публични институции като правителствата от еврозоната и Европейската централна банка е неизбежно.

Политиците от опозицията обвиниха Меркел, че подценява нуждата от опрощаване на гръцкия дълг, тъй като се страхува, че това може да намали шансовете й на изборите, които се очаква да се състоят на 22 септември догодина. 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички