МИ: Ще е пагубно, ако завършим годината без приет бюджет


МИ: Ще е пагубно, ако завършим годината без приет бюджет
Снимка:

495

При работещ парламент и правителство, и при наличие на определена обществена подкрепа, политическата нестабилност се преодолява, каза проф. Георги Генов от УНСС, цитиран от БНР.

Смятам, че правителство ще се сформира. То може да възстанови стабилността в страната, ако се постигне споразумение за конкретни действия. По всички въпроси, по които няма сближаване, трябва да се уговорят, че ще ги постигат от втората година нататък и подлежат на допълнително договаряне, съветва професорът.

За икономиката и обществото е пагубно, ако ние завършим тази година без приет бюджет от легитимен парламент. През юли трябва МФ да има първия проект за бюджет за 2014. Това трябва да се прави. В противен случай ще се окажем в ситуация, когато дебитната карта сте си загубили, банката не работи, а приятелите, от които може да вземете заем, в момента ги няма. Ако се отиде на вариант извънредни избори, резултатите ще са съпоставими или близки. 3 месеца изпуснати от икономическа гледна точка се компенсират за 12 до 15 месеца и всички негативни тенденции ще продължат да се развиват, което не е добре за обикновения българин, подчерта проф. Генов.

Всички мерки за възстановяването на Гърция по същество имат отрицателни социални и икономически ефекти, изтъкна проф. Генов и добави: От тази гледна точка реално не се вижда изход от този тунел, в който страните затъват все повече. Опасенията са Франция да не се присъедини към Испания и Италия и оттам нататък да не повлече формирането на една тенденция, са неговите опасения.

Според него преодоляването на отрицателните тенденции ще е много продължителен процес. По думите му Германия става номер едно в Европа и вече дуетът Париж-Берлин не изглежда вероятен.

Оланд издигна във вниманието това, че дори такава голяма икономика като френската не може с каквито и да е мерки и усилия на националното правителство да постигне икономически растеж, ако средата е неблагоприятна. Оланд свърза икономическия растеж във Франция с общо развитие в рамките на еврозоната, посочи Генов и добави мнението си, че с плана си от 4 точни, френският президент е изненадал и Берлин, и Лондон.

За предложението за създаване на икономическо правителство на еврозоната проф. Генов обясни: Търси се на по-високо равнище по-мащабно обединяване на ресурси. От една страна тези ресурси частично да погасят отрицателните ефекти от мерките за бюджетни икономии. Второ – да стимулират икономически растеж. Позицията на Германия е, че първо отделните страни трябва да си оправят финансите и след това да се върви към по-високо равнище на обединение.

Проблемът в еврозоната в някаква степен е проблем и на национални политики, посочи Генов и изтъкна още социалното недоволство в ЕС.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички