МИЕТ влага 50 млн. евро в София Тех Парк


МИЕТ влага 50 млн. евро в София Тех Парк
Снимка:

674

По проект за изграждане на технологичен парк „София Тех Парк“, който има за цел да капитализира постиженията на науката за бизнеса, работи МИЕТ.

Той ще бъде финансиран с 50 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност“, обяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на кръгла маса на тема „Младежката перспектива за растеж на българския бизнес в Европа“.

Целта е да бъдат обединени в една структура добрите научни разработки с потенциал за пазарна реализация, бизнесът, който може да ги използва и организациите, които могат да осигурят финансирането на този процес.

За успешното реализиране на проекта от началото на 2012 г. МИЕТ започна работа с екипа на JASPERS.

Паралелно с това работим и за пренотификация на оперативната програма от ЕК, което е необходимо условие за изграждането на технопарка, каза министър Добрев.

Целта е към края на месец май да бъде изготвен мастер план и бизнес план на проекта. До края на годината трябва да бъде избран изпълнител на строителните дейности, а те да започнат през 2013 г., подчерта още Добрев.

Амбицията ни е до края на 2012 г. над 100% от бюджета на ОП ,,Конкурентноспособност‘‘, който е в размер на 1,12 милиарда евро, да бъде в процес на изпълнение. Това включва обявени процедури, сключени договори и изплатени средства, обобщи Добрев, цитиран от пресцентъра на МИЕТ.

В момента работим съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие по програма „Енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия“. В рамките на тази процедура успешните проекти ще бъдат субсидирани със 150 млн. евро.

ЕБВР ще отпусне през 6 банки кредитна линия за мостово финансиране на проектите в размер от 50 до 150 милиона евро. Програмата трябва да стартира в края на м. април 2012 г. Към нея извън администрацията ще действат асистент и верификатор, които ще подпомагат техническата оценка и одобряването на разходите по проектите. Това е допълнителна възможност за намаляване на административната тежест и ускоряване реализацията на успешните проекти, подчерта министър Добрев.

 Друг проект по линия на ОП „Конкурентоспособност“ е въвеждането на нов финансов продукт за облекчени кредити за малките и средните фирми.

За целта от ОП „Конкурентоспособност“ ще бъдат отпуснати 150 милиона евро при 0% лихва. Участващите в схемата банковите институции ще отпуснат още 150 млн. евро при своя пазарен лихвен процент. Комбинирането на двата вида ресурс трябва да осигури намаляването на лихвените равнища по кредитите за бизнеса наполовина.

За оптимизиране управлението на оперативната програма, Управляващият орган и Междинното звено ще бъдат обединени, подчерта Добрев. По неговите думи така ще се съкратят процедурите и сроковете за плащане към бенефициентите.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички