Много хора в България мизерстват и са отчаяни


Много хора в България мизерстват и са отчаяни
Снимка:

583

Начинът, по който бе повишена цената на тока с 13% е смущаващ. Големият проблем са огромните дългове на НЕК.

Това каза депутатът от Коалиция за България Димитър Горов в интервю за БГНЕС

Той, като член на Комисия по бюджет и финанси в парламента обясни, че само един ден преди обявяването на това 13 - процентно увеличение реално се говореше за 10%.

"Според мен всички факти и всички събития за това защо да се увеличи тока са били известни още предния ден. Няма как за един ден да се променят обстоятелствата около това и изведнъж увеличението от 13% показва, че има нещо друго, което не е свързано с аргументите, които се представят публично. От тази гледна точка смятам, че това е некоректно или най - малкото е доста прибързано действие, което управляващите трябва да обяснят", каза Горов.

Той подчерта, че на въпроса защо има редица отговори, които са препратка в миналото, не се обяснява защо се получи тази промяна от 10 на 13%. "Нали не вярвате на тезата, че в министерството знаели за проблема, че били включени повече ВЕИ-та, а в ДКЕВР не знаели и министърът си траел и чакал да види какво ще направят в ДКЕВР, защото те били независим орган. Това е някакъв нонсенс, който според мене е безсмислен", заяви червеният депутат.

Според него големият проблем са огромните задължения на Националната електрическа компания (НЕК) и така се търси вариант да се финансира НЕК. "Реално НЕК е във фалит - 2 млрд. към момента са задълженията, които имат НЕК, които са неразплатени.

Това означава, че самата компания е в много тежко финансово и икономическо състояние. Освен това проблемът, който е около АЕЦ "Белене" - там има поети ангажименти, които ще увеличат задълженията на НЕК с още около 1 милиард, което означава, че НЕК имат реално към днешна дата близо 3 милиарда задължения. От тази гледна точка се търси допълнителна цена, която да финансира тази разлика, защото тя няма от къде другата да бъде финансирана.

Това е първото нещо, което българските граждани плащат за това, че няма да има, примерно, АЕЦ "Белене". Това според мене е по-истинската причина, която управляващите се опитват да замажат с различни други препратки и обвинения в миналото към днешна дата", изтъкна Димитър Горов. Той счита, че със създаването на постоянна комисия в парламента за наблюдение на дейността на ДКЕВР управляващите по-скоро търсят ефекти на отложеното действие.

 

"Правенето на постоянни комисии, безцелни - с идеята да замажеш един проблем няма никакъв резултат. Какво реално ще се случи? Има контролна комисия, каквито са функциите на ДКЕВР спрямо енергетиката, спрямо цената на водата…На тази комисия ще й сложим още една комисия, ами да направим още една и цялото това нещо ще бъде комисия на комисията", иронизира Димитър Горов. Така реално според него нищо няма да се свърши и такава комисия е безпредметна. "Никакъв допълнителен елемент няма да има в цялата тази работа", посочи депутатът. Той не подкрепя тезата, че това е вариант от страна на управляващите да компенсират липсата на експертен капацитет в техните редици.

Според него още по-големият проблем в цялата тази ситуация е фактът, че макар, цените на тока, на горивата, на редица други продукти и услуги у нас в последните три години да се качват, доходите не се променят.

"Ние имаме вече едно драстично изоставане на доходите спрямо увеличението на цените и това е по-големият проблем, защото в края на краищата хората започват да мизерстват", категоричен е Горов. Той обикалял тази седмица в Белоградчишко и в Ловешко и видял как хората са все по-отчаяни.

"Огромно отчаяние има вече у хората и то граничи с неща, които са крайно неприятни - дори самоубийства. Изобщо отчаянието е много голямо и това не се вижда от управляващите по никакъв начин. Няма никаква социална чувствително в цялата тази ситуация", убеден е народният представител.

Той каза, че министър-председателят кара трактор, камиони, прави си някакъв пиар, но на фона на всичките тези неща нищо не говори за заплати, за пенсии, доходи. Този разговор го няма и в НС.

Той оцени като част от пиар обявената от управляващите компенсация, която ще бъде дадена на 300 000 българи заради увеличената цена на тока, но смята, че тя няма да компенсира цялостното изоставане вече на доходите. "В България живеят вече много хора, които са в бедстващо положения - 250-300 000 безработни от началото на управлението на ГЕРБ. Потреблението на населението е свито до такава степен, че реално погледнато нищо вече не може да се направи, освен да се търсят много резки, бързи действия, за да може икономиката да започне да работи, за да може да се увеличи заетостта", посочи депутатът.

Той изброи три големи грешки на ГЕРБ, за да се увеличат цените.

Първата огромна и персонална на министър-председателя Бойко Борисов е тази, че не се разплатиха с фирмите и те реално фалирали. "Това беше първият огромен удар върху българската икономика. И в този момент Борисов и правителството на ГЕРБ се превърнаха не в елемент, който трябва да предотвратява кризата, а станаха част от кризата, която практически се увеличи в България. Неплащайки на фирмите, големите започват да се свиват, малките фалират и тези, които са наети в тях стават безработни. Така че това беше първият много мощен удар, който беше нанесен върху икономиката", заяви Горов.

Втората грешка според него, която върви и в момента, реализираща се методично от сегашните управляващите е: "Целенасоченото смачкване на средния и дребния бизнес за сметка на едри корпоративни интереси, които явно са близки до министър председателя, изобщо до управлението като цяло". Димитър Горов смята, че третата колосална грешка е тази, че държавната машина се използва като репресивен орган.

"Няма икономиката, която да може да работи под пълен стрес от страна на държавната администрация. Опитите да се каже, че с актове, с постоянна репресия от данъчни, от икономическа полиция, всички тези държавни органи, които функционират и имат репресивен характер се налага някакъв ред в икономиката е безсмислен. Колкото повече натискаш един човек, колкото повече натискаш бизнеса, той отива в сивия сектор, той затваря и просто изчезва. По - добре да дадеш условия и правила, в които да си плаща данъците", допълни той. Сега няма подобряване на събираемостта въпреки тези репресии.

Депутатът от Коалиция за България определи като "Цинизъм с марка "ГЕРБ" хвалбите на управляващите, че са успели да не увеличават данъците и да не се намаляват пенсии. Той е категоричен, че реално доходите са намалели и с парите, които българинът получавал преди 3 години не може да си купиш същите неща днес. "Преди си купувал повече неща, сега по-малко. Всеки го усеща по чантата, когато излиза от магазина", изрази се образно той.

Димитър Горов смята, че оправданията, че няма пари опират до въпроса: как търсиш и какво правиш за това.

Той смята, че властта днес толерира едрия капитал и вече няма човек в България, който да не е наясно, че контрабандата е на огромни нива. "Тук се вижда двойния стандарт. Не се натиска там, където парите трябва да се съберат и те реално са дължими на държавата - контрабандата с акцизните стоки, а се смачква бизнеса, който реално работи в държавата", каза народният представите и припомни, че правителството имало наследените 8 млрд. лв. излишък и така, за разлика от други не е било пристиснато в ъгъла.

Като двоен стандарт той определи и факта, че управляващите дават пари на медиите за популяризиране на евро програми. "Според мен е доста цинично от страна на управляващите гледах някъде, че за клипче от 5 мин са дали 1 млн. от МЗХ. Някак си е доста цинично, но тук не искам да обвинявам медиите, защото не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", посочи депутатът.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички