Московиси: Бежанската вълна може да повлияе положително на европейските икономики


Московиси: Бежанската вълна може да повлияе положително на европейските икономики
Снимка: Getty Images

2473

Масовото навлизане на мигранти оказва положително въздействие върху икономиките на страните домакини. Това твърди европейският комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси в интервю за радиостанция RTL, предаде ТАСС.

"Противно на становището, което енергично се разпространява от всички видове ксенофоби, които твърдят, че "Европа е окупирана" и притокът на имигранти само ще доведе до значителна загуба на ресурси на приемащата страна, в действителност ще има положително въздействие върху икономическия растеж," каза Московиси.

"Ние вярваме, че средният ръст за страните от Еврозоната ще бъде равен на 0,2-0,3 от БВП. И тази цифра ще бъде още по-значителна за тези страни, които приемат особено големи групи от мигранти и бежанци. Причината за това, че тези хора също стават потребители на стоки и услуги”, обясни еврокомисарят.

Московиси подчерта, че степента на положителното въздействие на мигрантите върху икономиките на страните ще се основава "на политиките за тяхната интеграция на пазара на труда, които ще водят правителствата”.

Комисарят също така отхвърли твърдението, че притокът на имигранти във Франция ще предизвика масова безработица. "За разлика от някои страни, Франция е най-малко засегната от притока на мигранти и бежанци", каза Московиси. В същото време той подчерта, че миграционната криза е засилила ксенофобията и национализма във Франция. „Ситуацията е подобна на редица други европейски страни. Всичко това е донякъде подобно на ситуацията в 30-те години на миналия век”, каза още той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички