МВФ: Гърция ще излезе от рецесия догодина


МВФ: Гърция ще излезе от рецесия догодина
Снимка:

465

Гърция ще излезе от рецесията през 2013 г. според новите прогнози на МВФ, които са силно намалени в сравнение с декемврийския доклад.

Според фонда гръцкият БВП ще спадне с 4,8% през 2012 г., след като миналата година регистрира спад от 6,9%.

Гърция все още се сблъсква с първостепенни предизвикателства и ще трябва да положи големи усилия, за да осъществи желаните от кредиторите реформи и да продължи да се възползва от тяхната подкрепа, се посочва в становище на Международния валутен фонд, предаде БГНЕС.

Шефът на мисията на МВФ в Гърция Поул Томсен каза, че страната страда от дефицит на конкурентоспособност, който трябва да бъде преодолян.

Той направи това изказване след като фондът даде зелена светлина на нова програма за четиригодишна финансова помощ на стойност 28 млрд. долара.

Междувременно, европейската спасителна мисия съобщи, че Гърция е постигнала "обещаващи" резултати в събирането на стари неплатени данъци на обща сума 8 милиарда евро, като през 2011 г. са били инкасирани 946 милиона евро.

Миналата година задачата беше да се съберат 400 милиона евро от стари неплатени данъци, а бяха достигнати 946 милиона, заяви Хорст Райхенбах, ръководител на мисията от около 40 високопоставени европейски служители, на които е възложено да координират техническата помощ на страните от ЕС.

Във фискалната сфера трябва да бъде постигнат още по-голям напредък, по-специално в борбата срещу укриването на доходи от богатите данъкоплатци и големите компании.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички