МВФ не даде отсрочка на Гърция за дълговете


МВФ не даде отсрочка на Гърция за дълговете
Снимка: Getty Images

1711

Международният валутен фонд (МВФ) отказа да даде на Гърция отсрочка за плащането на дълговете през май, позовавайки се на липса на продуктивни резултати в такива случаи, пише вестник The Financial Times, който се позовава на главата на фонда Кристин Лагард.

Лагард заяви на пресконференция, че е обяснила политиката на фонда на министъра на финансите на Гърция Янис Варуфакис, след като през април Атина поискала неофициално отлагане на плащанията.

Лагард добави, че съветва гръцките политици да се съсредоточат върху "скучната" техническа работа по планиране на реформите в икономиката, а не да разчитат на шумно политическо споразумение, което ще разблокира нови заеми на Атина. В същото време финансовият министър на Гърция отрича да се обръщал с такова искане, пише изданието.

Гърция планира на 24 април да се договори с кредиторите за временното споразумение, по силата на което те ще продължат да финансират страната до постигане на споразумение за преструктуриране на дълга. Гърция все още не е получила 7,2 милиарда евро в рамките на действащата програма за помощ. По-рано медиите съобщаваха, че Гърция се готви да обяви фалит по националния си дълг, ако не може да се постигне споразумение с международните кредитори преди края на април.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички